prosvjedi

Neredi na prosvjedima u Ateni protiv sporazuma sMakedonijom

20.01.2019.
u 19:28

Desetine tisuća ljudi okupilo se u centru Atene na prosvjedu zbog sporazuma o novom imenu Makedonije, koji grčki parlament treba uskoro ratificirati - javlja Radio Slobodna Europa.

Nekoliko okršaja izbilo je između policajaca i prosvjednika koji su gađali policiju kamenjem, farbom, zapaljivim bocama, bakljama i drugim predmetima, a policija je odgovorila suzavcem. Neki demonstranti su preskočili ogradu i pokušali se popeti uz stepenice, ali ih je policija zaustavila.

Prema navodima policije, ozlijeđeno je devet policajaca.

Stotine autobusa iz cijele zemlje, najviše sa sjevera Grčke, stiglo je u nedjelju ujutro u centar Atene dovozeći više tisuće prosvjednika. Organizatori su najavili da će oko 3.000 autobusa doći iz sjeverne Grčke, ali, prema navodima policije, stiglo je samo oko 300 do popodne.

Većina prosvjednika nosila je grčke zastave na trgu Sintagma, ispred Parlamenta, mjestom čestih i velikih prosvjednih okupljanja.

"Referendum za (ime) Makedonije", piše na jednom od plakata.

Centar Atene bio je zatvoren za promet od nedjelje ujutru, kao i metro stanice blizu Sintagme.

Prema procjeni policije, na skup je došlo oko 60.000 ljudi.

Među prosvjednicima je bilo nekoliko pravoslavnih vjerskih grupa.

Službeno, grčke oporbene stranke koje su protiv sporazuma ne sudjeluju u ovim prosvjedima, ali su objavile da svatko može sudjelovati u osobnom svojstvu.

Među ljudima koji su se obratili okupljenima bio je bivši konzervativni premijer Antonis Samaras, kao i član manastirske zajednice Svete gore i bivši američki političar grčkog porijekla Kris Spiru.

Sporazumom o novom imenu Makedonije koji su u lipnju potpisali lideri Atine i Skoplja, trebao bi se okončati dugogodišnji spor između dvije susjedne zemlje preimenovanjem Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonski parlament je 11. siječnja usvojio ustavne izmjene o promjeni imena države, a od ponedeljka o njemu počinje rasprava u grčkom parlamentu koji bi trebalo o tome da glasuje.

Mnogi Grci, posebno oni iz sjeverne grčke pokrajine koja nosi isto ime, smatraju da naziv Makedonija pripada samo grčkom povjesnom naslijeđu.

Grčki premijer Aleksis Cipras je u intervjuu za nedeljno izdanje lista Avgi, njegove ljevičarske partije Siriza, rekao da je u jednom demokratskom društvu pravo građana da prosvjeduju na miran način neprikosnoveno.

U Vladi premijera Ciprasa u srijedu je izglasano povjerenje u parlamentu, nakon raspada njegove vladajuće koalicije zbog sporazuma s Makedonijom - navodi Radio Slobodna Europa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?