NIJE UŠLA U ORBITU

Neuspješno lansiranje prve privatne kineske rakete nosača

Reuters/Pixsell
28.10.2018.
u 15:10

Izvedba rakete duge 19 metara završena je u kolovozu, nakon devet mjeseci rada i njezina namjena je da sa sobom ponese manji satelit

Prvi pokušaj privatne kineske kompanije Landspace da pošalje raketu nosač u svemir nije uspio, priopćila je kompanija, pojasnivši da raketa Zhuque-1 (ZQ-1)  nije uspjela ući u Zemljinu orbitu. 

ZQ-1 je sa sobom također nosio satelit Weilai-1 za državnu televiziju CCTV. Raketa je uspješno poletjela iz Jiuquan centra za lansiranje satelita u pustinji Gobi, ali je do problema došlo prilikom paljenja trećeg motora.

ZQ-1 je višefazna raketa koja koristi dva ili tri motora koji se pale jedan za drugim kako bi se raketa vinula visoko u atmosferu, a koje ih potom odbacuje kada ostanu bez goriva, pojasnila je NASA.

Izvedba rakete duge 19 metara završena je u kolovozu, nakon devet mjeseci rada i njezina namjena je da sa sobom ponese manji satelit. Raketa je dobila ime po ptici iz kineske mitologija koja odgovara feniksu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?