ŠTO JE PAPA REKAO

'Nije prikladno govoriti o homoseksualnom braku, ali jest o zakonu o civilnoj zajednici'

papa franjo
Foto: REUTERS
03.11.2020.
u 21:49

‘Papa Franjo govorio o određenim državnim odredbama, a ne o crkvenoj doktrini, koja je tijekom godina više puta potvrđena.

Apostolski nunciji u cijelom svijetu dobivaju ili će dobiti pismo državnog tajništva, prema želji pape Franje, o civilnim zajednicama. Sveta Stolica nije službeno komentirala riječi pape Franje o potrebi dolaska do zakonskog rješenja za homoseksualne parove izrečene u dokumentarcu “Francesco” redatelja Jevgenija Afinjevskog, ali sada je upućeno okružno pismo nuncijaturama kako bi papini predstavnici prenijeli lokalnim biskupima u svim zemljama svijeta kako je došlo do te izjave i što ona znači.

U nekim su zemljama papine riječi o homoseksualnim civilnim zajednicama izazvale velike rasprave. U pismu nuncijima kaže se kako je prije oko godinu dana papa Franjo odgovorio na dva pitanja, a u dokumentarcu je to izgledalo kao odgovor na jedno pitanje. Papa je prije godinu dana dao intervju meksičkoj TV postaji Televisa i kazao govoreći o pastoralu kako unutar obitelji sin ili kći homoseksualne orijentacije ne smiju biti odbačeni. U noti nuncijaturama ponavlja se papin izraz: “Homoseksualne osobe imaju pravo da budu u obitelji; Božja su djeca i imaju pravo na obitelj. Ne može se nikoga izbaciti iz obitelji niti mu život učiniti nesnošljivim zbog toga”. U postsinodalnoj pobudnici Amoris laetitia iz 2016. o ljubavi u obitelji, Franjo je napisao kako je uzeo, zajedno sa sinodskim ocima, u obzir situacije obitelji unutar kojih žive homoseksualci.

“Želim potvrditi svakoj osobi, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, da treba biti poštovana i prihvaćena s poštovanjem i brigom da se izbjegne svako nepravedno diskriminatorno obilježavanje, te posebno svaki oblik nasilja”, napisao je Franjo u pobudnici. U pismu nuncijima se kaže kako je bilo i drugo pitanje u razgovoru za televiziju Televisa koje se odnosilo na argentinski zakon od prije deset godina o izjednačavanju homoseksualnih brakova s ostalim brakovima, a čemu se tadašnji nadbiskup Buenos Airesa kardinal Bergoglio suprotstavio. U noti nuncijima ne ulazi se u razloge zbog čega taj odgovor koji je bio snimljen poslije nije objavljen, već se podsjeća da je Franjo odgovorio kako “nije prikladno govoriti o homoseksualnom braku, ali ono što moramo učiniti je zakon o civilnoj zajednici, jer (homoseksualne osobe) imaju pravo biti zakonski pokriveni. Ja sam branio to.”.

U noti nuncijima se također podsjeća na intervju listu Corriere della Sera iz 2014. u kojem je Franjo kazao kako je brak samo “između žene i muškarca. Laičke države žele opravdati civilne zajednice kako bi regulirale razne situacije suživota, potaknute potrebom reguliranja ekonomskih odnosa među osobama, primjerice zbog zdravstvene zaštite. Riječ je o paktovima suživota razne prirode i ne bih znao nabrojiti razne oblike. Potrebno je vidieti različite slučajeve i vrednovati ih u njihovoj različitosti”. Na koncu ovog citata, u vatikanskoj se noti zaključuje: “Evidentno je da je papa Franjo govorio o određenim državnim odredbama, a ne o crkvenoj doktrini, koja je tijekom godina više puta potvrđena”. Dakle, potvrđuje se da se crkvena doktrina ne mijenja, već da su se papine riječi o davanju zakonskog okvira homoseksualnim parovima unutar zakona o civilnim zajednicama odnosile na državne odredbe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?