Totalni fijasko na 'Dan sunca':

Nije uspjelo lansiranje rakete

lansiranje
15.04.2016.
u 08:04

  Sjeverna Koreja pokušala je i nije uspjela u petak uspješno lansirati balističku raketu za koju stručnjaci vjeruju da je riječ o onoj srednjeg dometa, što je ta izolirana komunistička zemlja pokušala napraviti unatoč međunarodnim sankcijama zbog takvih ranijih poteza.

Neuspješno lansiranje, do kojega dolazi na dan kada zemlja slavi "Dan sunca" odnosno rođendan djeda aktualnog sjevernokorejskog vođe i njezina utemeljitelja Kim Il Sunga, uslijedilo je nakon što je zemlja u siječnju izvela četvrto nuklearno testiranje te u veljači ispalila dalekometnu raketu, što je izazvalo nove sankcije UN-a.

No Sj. Koreja nastavila je unatoč tome testiranja, pod budnim nadzorom čelnika Kim Jong Una. Prema američkim podacima postoji mogućnost izvođenja i petog nuklearnog testa.

U petak je rođendan dugogodišnjeg lidera Kim Il Sunga, koji se masovno obilježava u Sj. Koreji, a 2012. bio je obilježen pokušajem ispaljivanja dalekometne rakete koji također nije uspio.

Američko ministarstvo obrane objavilo je da je američko strateško zapovjedništvo zabilježilo lansiranje u 5,33 po lokalnom vremenu te potom i neuspjeh pokušaja, dok je State Department pozvao tu zemlju da se suzdrži od akcija i retorike koje dodatno dižu napetosti u regiji.

Riječ je vjerojatno o raketi Musudan, objavila je u vezi s pokušajem lansiranja južnokorejska novinska agencija Yonhap, odnosno balističkoj raketi srednjeg dometa koja može dosegnuti cilj od preko 3.000 km te može biti lansirana s pokretnog cestovnog raketnog bacača. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije