NAKON LOBIRANJA KOD RUSA

Nikolić odustao od kandidature za predsjednika Srbije

Tomislav Nikolić
21.02.2017.
u 09:13

Tomislav Nikolić je odlučio odustati od predsjedničke kandidature, mada su ga najbliži suradnici cijelog vikenda uvjeravali da ipak ide do kraja u okršaju s Aleksandrom Vučićem, saznaje “Blic”.

Nikolić je javno izjavio da će “Aleksandar biti kandidat na izborima” i da će “o funkcijama poslije izbora”.

– U protekla dva-tri dana Nikolić nije odustajao od modela koji je javno iznio, a to je da ide na izbore ako se ne ispune njegovi zahtjevi. Ali, s vremenom je postalo jasnije da bi, ipak, više volio da se dogovori s Vučićem nego da ide na izbore – kaže izvor “Blica” iz Predsjedništva.

Prema saznanjima “Blica”, do ublažavanja ratobornog stava je kod Nikolića došlo još u petak uvečer. Izvor “Blica” nije želio precizirati zbog čega konkretno, osim da je tijekom tjedna bilo više razgovora pojedinih dužnosnika Vlade Srbije s ruskim političarima.

– U subotu je već bilo primjetno da predsjednik Nikolić više nije toliko odlučan i da nije riječ samo o sagledavanju obveza i posljedica kandidature, već da tu ima nešto više – kaže “Blicov” sagovornik.

Potom je jučer i danas Nikolić u nekoliko navrata pokušao susresti se s Vučićem. Kao što je “Blic” sve vrijeme najavljivao, do sastanka nije došlo, što je od početka bila Vučićeva strategija kako bi demonstrirao da nije spreman na kompromise. Dvojica najmoćnijih ljudi u Srbiji jesu razgovarali, ali ne licem u lice, iako je to bila želja iz Predsjedništva.

Uslijedilo je večeras objavljeno zajedničko priopćenje Nikolića i Vučića “o političko sigurnosnoj situaciji u zemlji i regiji”. Na prvi pogled se iz priopćenja se čini da su Vučić i Nikolić razgovarali o svemu (regionalnim tenzijama, Bosni, Kosovu, Unescu…) osim o onome što najviše zanima srpsku javnost. Predsjednički izbori se spominju u samo dvije rečenice na samom kraju. Ipak, jasno je da su u te dvije rečenice korištene fraze koje su izvori “Blica” iz Vučićevog ureda već koristili opisujući Vučićevu poruku Nikoliću – da će nastaviti blisko surađivati, ali u nekom drugom “filmu”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije