GENERALNA SKUPŠTINA

Njemačka i Brazil UN-u predale rezoluciju protiv prisluškivanja

obama, merkel
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
02.11.2013.
u 15:15

Rezolucijom se ne optužuje ni jednu zemlju, no diplomati UN-a rekli su kako je jasno da je uperena protiv SAD-a

Njemačka i Brazil u petak su UN-ovoj Generalnoj skupštini predale nacrt rezolucije kojom bi se stalo na kraj pretjeranom elektroničkom praćenju, prikupljanju podataka i drugim tehnikama prisluškivanja, javlja Reuters. Rezolucijom se ne optužuje ni jednu zemlju, no diplomati UN-a rekli su kako je jasno da je uperena protiv SAD-a, koji je nedavno osramoćen otkrićima o prisluškivanju stranih državnika, uključujući i čelnice upravo Njemačke i Brazila - Angelu Merkel i Dilmu Rousseff.

Generalna skupština ovom bi rezolucijom izrazila duboku zabrinutost kršenjem i zlouporabama ljudskih prava koje proizlaze iz prisluškivanja te bi pozvala članice UN-a da poduzmu mjere kojima bi se spriječila takva kršenja prava. Očekuje se da će Treći odbor skupštine, koji se bavi ljudskim pravima, glasovati o nacrtu krajem ovog mjeseca, a potom bi skupština još jednom trebala glasovati tijekom idućeg mjeseca, kažu diplomati.

Više diplomata reklo je da bi bili iznenađeni ako ova rezolucija ne bi dobila podršku velike većine članica UN-a. Iako odluke Generalne skupštine nisu obvezujuće, u slučaju da dobiju veliku međunarodnu podršku mogu imati veliku moralnu i političku težinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?