objavljeni podaci

Njemačka ima najveći porast cijena u zadnjih 70 godina

19.08.2022.
u 18:11

Rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj dosegnuo je u srpnju novu najvišu razinu otkada je statistički ured prije više od 70 godina počeo objavljivati podatke, potaknut u prvom redu kontinuirano snažnim poskupljenjem energenata.

 

Proizvođačke cijene porasle su u srpnju za 37,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 32,7-postotnog skoka u lipnju, izvijestio je Destatis u petak. Ekonomisti su predviđali da će rast blago usporiti.

Stopa rasta najviša je od 1949. kada su se počeli objavljivati podaci, napominje statistički ured. I u srpnju motor rasta proizvođačkih cijena bio je energetski sektor čije su cijene udvostručene zbog skoka cijena prirodnog plina i struje. Kada se isključe energenti, proizvođačke cijene bile su više za 14,6 posto.

Dvoznamenkastu stopu rasta bilježio je i sektor intemerdijarnih proizvoda, od 19,1 posto, sektor netrajnih potrošačkih dobara, od 16,2 posto, i sektor proizvoda za široku potrošnju, od 10,9 posto.

Proizvođačke cijene kapitalnih dobara porasle su za 8,3 posto. I mjesečna usporedba pokazuje snažno ubrzanje rasta cijena koje su u srpnju porasle za 5,3 posto u odnosu na lipanj kada su uvećane 0,6 posto

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije