širenje zaraze

Njemačka još nije dosegla vrhunac epidemije

05.04.2020.
u 15:39

Njemačka još nije došla do vrhunca zaraze koronavirusom a prema mišljenju šefa kancelarskog ureda Helgea Brauna, mjere borbe protiv širenja epidemije i dalje moraju ostati na snazi.

"Zadatak Savezne vlade je pripremiti građane na vrhunac epidemije. Vrijeme s najvećim brojem zaraženih je još pred nama", rekao je Helge Braun za Frankfurter Sonntags Zeitung.

On je rekao kako je još uvijek cilj mjera usporavanje rasta broja zaraženih koronavirusom kako se ne bi opteretilo bolničke kapacitete.

"Na početku širenja zaraze broj zaraženih se svaka tri dana udvostručavao. Cilj nam je da se broj zaraženih udvostručuje tek nakon deset i više dana", rekao je Braun.

Šef kancelarskog ureda, koji je odgovoran za koordinaciju u kriznim vremenima, skeptičan je glede ponovnog otvaranja škola.

"Predodžbe da će se djeca tijekom pauze držati pravila razmaka su potpuno nerealistične", rekao je Braun.

Izgleda za povratak u normalno stanje nakon uskrsnih praznika koji traju do 19. travnja umanjio je i premijer Bavarske Markus Soeder kao i gradonačelnik-premijer grada-savezne pokrajine Berlina Michael Mueller.

"Mislim da nije odgovorno sada govoriti o mjerama brzog povratka u svakodnevicu. 20. travnja neće odjednom sve biti isto kao i prije krize", rekao je Soeder za dnevnik Bild am Sonntag.

Bavarski premijer se založio i za opsežni paket poticaja gospodarskog rasta nakon krize uzrokovane pandemijom.

"Nakon što prođe val početnih mjera pomoći poduzećima, potreban nam je program pomoći gospodarstvu", rekao je Soeder.

Kao jednu od mjera Soeder je spomenuo i smanjenje poreza te ubrzano ukidanje tzv. solidarnog prireza kojeg svi poduzetnici i zaposleni u Njemačkoj plaćaju za obnovu istočne Njemačke.

Mueller smatra da će popuštanje mjera, kada jednom do toga dođe, biti postupno i polagano.

"Tako nešto kao 'dan X' kada će kriza nestati ne postoji. Ukidanje mjere će se odvijati korak po korak", rekao je Mueller za Spiegel Online.

Institut Robert Koch priopćio je u nedjelju kako je u Njemačkoj 91.714 zaraženih koronavirusom, što je 5.936 više nego u subotu. Broj umrlih se povećao za 184 te sada iznosi 1.342. Istodobno se naglašava kako se ne radi o potpunim vrijednostima jer preko vikenda pojedini pokrajinski uredi za zdravstvo ne šalju podatke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?