Prijetnje ne pomažu

Njemačka poziva na smanjenje napetosti između Ankare i Bruxellesa

merkel erdogan
25.11.2016.
u 15:22

"Prijetnje s obje strane ne pomažu. Poteškoće se rješavaju na drugi način", rekla je zamjenica glasnogovornika njemačke vlade Ulrike Demmer.

Njemačka vlada reagirala je u petak na prijetnje Turske o ukidanju sporazuma o izbjeglicama ukazujući na to kako je potrebno smanjiti napetosti jer da od sporazuma o izbjeglicama svi profitiraju.

"Prijetnje s obje strane ne pomažu. Poteškoće se rješavaju na drugi način", rekla je zamjenica glasnogovornika njemačke vlade Ulrike Demmer.

"Mi sporazum s Turskom doživljavamo kao zajednički uspjeh", istaknula je Demmer dodavši da je "nastavak ovog sporazuma u interesu obiju strana".

Po njezinim riječima, "EU stoji iza preuzetih obveza i ispunjava svoje obveze. Sada ne pomažu prijetnje na bilo kojoj strani". Kada postoje poteškoće, moramo ih riješiti, dodala je Demmer.

Jedna glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekla je prije toga kako je njemačkoj vladi i dalje stalo do prisne suradnje s Turskom.

"Kritika na račun slobode medija u Turskoj ne znači da ne želimo nastaviti dijalog", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Nakon što je Europski parlament jučer preporučio zamrzavanje pregovora o punopravnom članstvu s Turskom, turski predsjednik Tayyip Erdogan je poručio kako će, u slušaju da EU nastavi s takvom praksom, "izbjeglice pustiti u Europu".

Prema sporazumu EU-a i Turske, Ankara otežava daljnji put izbjeglicama koje se nalaze u Turskoj prema Europi. Zauzvrat je EU Turskoj obećao značajnu financijsku i logističku pomoć.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?