Izvješće Eurodad-a

Njemačka raj za pranje novca i utaju poreza

njemačka
07.11.2015.
u 16:49

Iako slovi za politički i ekonomski motor Europe, Njemačka je motor i u nezakonitim financijskim radnjama, navedeno je u izvješću Europske mreže duga i razvoja (Eurodad) koja okuplja 46 nevladinih organizacija iz 20 europskih zemalja.

Njihovo istraživanje o 15 europskih država koju su prenijeli vodeći svjetski mediji ističe kako postoje ozbiljne prijetnje stvaranju transparentnog poreznog sustava u Europi zasnovanog na jednakosti, a jedna od najvećih prepreka je Njemačka.

Najvećoj europskoj ekonomiji zamjera se što ima nepoštene porezne ugovore s razvijenim državama, nedovoljno transparentan registar vlasništva nad poduzećima, nedovoljnu podršku u poreznom izvještavanju drugih država, te nedovoljnu podršku za reforme globalnog poreznog sustava koje iniciraju Ujedinjeni narodi.

Porezna koordinatorica u Eurodadu Tove Ryding izjavila je kako je ne čudi loša pozicija Njemačke u izvješću.

Podsjećajući na nedavne skandale u koje su bile uključene njemačke banke, Ryding je dodala kako tih skandala ne bi bilo kada u Njemačkoj ne bi bilo moguće sakriti ili oprati novac, dok glasnogovornik njemačkog ministarstva financsija nije bio dostupan za komentar izvješća.

Uz Njemačku, Luksemburg također "nudi različiti izbor opcija za skrivanje vlasništva i pranje novca", a u izvješć je navedeno i da ima "najviši rizik pranja novca".

Pozitivni primjeri su Danska, te Slovenija zbog unaprijeđene transparentnosti sustava vlasništva nad poduzećima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?