GLOBALNO IZVANREDNO STANJE

Njemačka zabilježila peti slučaj koronavirusa, broj umrlih u Kini popeo se na 213

Foto: Reuters/Pixsell
1/2
31.01.2020.
u 09:08

Ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini penje na 9.692 do 30. siječnja navečer

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije proglasili su globalno izvanredno stanje zbog koronavirusa, dok sve više zrakoplovnih kompanija obustavlja letove za Kinu.

Vlasti SAD-a upozorile su Amerikance da ne putuju u Kinu. U svome proglasu o putovanjima, State Department je upozorio da je putovanje u Kinu jednako opasno kao ono u Afganistan i Irak, ističući na svojoj web stranici: "Ne putujte u Kinu zbog novog koronavirusa koji se pojavio u Wuhanu." Svjetske burze bile su stabilne u petak nakon što je WHO pohvalio pokušaje Kine da suzbije virus. "Strah od rizika zaraze već je očigledan na globalnim financijskim tržištima", rekao je u petak Moody Investors Service.

Kineske statistike kažu da je umrlo tek nešto više od dva posto zaraženih, sugerirajući da je virus manje smrtonosan od koronavirusa koji su 2002. i 2003. izazvali SARS i MERS. No ekonomisti strahuju da bi utjecaj mogao veći nego onda kad je izbio SARS, koji je ubio oko 800 ljudi, a globalnu ekonomiju košao je 33 milijarde dolara, s obzirom da je udio Kine u svjetskoj ekonomiji danas puno veći.

U Kini će tisućama tvorničkih radnika biti problematičan povratak na posao s praznika povodom nove lunarne godine, zbog restrikcije putovanja. Velike kompanije kao što su Alphabet Inc's Google i švedska IKEA zatvorile su poslove tamo. Obitelj pacijenta proglašenog mrtvim od posljedica koronavirusa pretukla je barem jednog liječnika u Wuhanu. Novi slučajevi se prijavljuju u svijetu svaki dan, potiče se otkazivanje putovanja, raste potražnja za zaštitnim maskama za lice, dok rastu i antikineski sentimenti u nekim mjestima.

U epidemiji virusne upale pluća u Kini umrle su još 42 osobe u pokrajini Hubeju, u središtu zemlje, priopćile su u petak mjesne zdravstvene vlasti. Nakon ovog, dosad najvećeg broja umrlih u jednom danu (30. siječnja), broj žrtava koronavirusa koji se pojavio u prosincu popeo se na 213 a potvrđena su 1.982 nova slučaja, priopćilo je kinesko državno zdravstveno povjerenstvo (NHC). Time se ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini penje na 9.692 do 30. siječnja navečer, navodi NHC u priopćenju.

Njemačke zdravstvene vlasti priopćile su u četvrtak da su identificirale peti slučaj koronavirusa u zemlji kod zaposlenice koja radi u istoj tvrtki kao i četvero zaraženih u južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj. Koronavirus je "povrđen kod zaposlenice tvrtke u Starnbergu u kojoj radi i četvero zaraženih", navodi se u priopćenju bavarskog ministarstva zdravstva koje dodaje da će u petak objaviti opširnije informacije.

Podsjetimo, talijanski premijer Giuseppe Conte je u četvrtak rekao da su u Italiji potvrđena dva slučaja oboljenja od koronavirusa, prvi u toj zemlji od pojave virusa u prosincu u Kini. Conte je rekao da je Italija obustavila zračni promet između Italije i Kine. "Imamo dva potvrđena slučaja koronavirusa u Italiji", rekao je Conte na konferenciji za medije dodavši da je riječ o turistima iz Kine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije