BERLIN

Njemačko gospodarstvo u 2020. palo najsnažnije od globalne financijske krize

GOSPODARSTVO
29.01.2021.
u 17:06

Njemačko gospodarstvo palo je u pandemijskoj 2020. godini najsnažnije od velike financijske krize koja je prije više od 10 godina uzdrmala svijet, pokazuju u petak objavljeni podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

Realni bruto domaći proizvod (BDP) pao je prošle godine pet posto, izvijestio je Destatis. Prema kalendarski prilagođenim podacima smanjen je 5,3 posto, budući da je prošla godina bila prijestupna.

U zadnja tri mjeseca 2020. najveće europsko gospodarstvo gotovo je stagniralo, porastavši tek 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je aktivnost poskočila 8,5 posto. U drugom tromjesečju BDP je zabilježio povijesti pad, za 9,7 posto. 

"Proces oporavka u razdoblju od listopada do prosinca usporio je pak zahvaljujući drugom valu koronavirusa i novom lockdownu koji je uveden krajem godine", navodi se u priopćenju Destatisa.

Drugi val pandemije i mjere njegova suzbijanja posebno su teško pogodile osobnu potrošnju, a podršku gospodarstvu pružili su robni izvoz i bruto investicije u fiksni kapital u graditeljstvu, napominju.

Na godišnjoj razini gospodarska aktivnost pala je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 2,9 posto, nakon 3,9-postotnog pada u prethodna tri mjeseca. Kalendarski prilagođeni podaci pokazuju 3,9-postotni pad, nakon 4,0 postotnog pada u razdoblju od srpnja do rujna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?