DVOSTRUKA DODJELA

Nobelovu nagradu za književnost dobili Peter Handke i Olga Tokarczuk

nobelprize.org
10.10.2019.
u 13:36

Nobelova nagrada za književnost za 2018. godinu pripala je poljskoj autorici Olgi Tokarczuk za djelo Imagination, dok je austrijski autor Peter Handke dobio Nagradu za 2019. godinu zbog velikog dopirnosa lingvistici.

Nakon prošlogodišnjeg skandala prvi put u povijesti nije dodjeljena Nobelova nagrada za književnost pa su stoga ove godine dodijeljene čak dvije. 

Nobelova nagrada za književnost za 2018. godinu pripala je poljskoj autorici Olgi Tokarczuk za 'narativnu imaginaciju koja enciklopedijskom strašću predstavlja prelaženje granica kao oblik života' dok je austrijski autor Peter Handke dobio Nagradu za 2019. godinu za 'utjecajan rad koji lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskoga iskustva'.

Sutra će se dodijeliti Nobelova nagrada za mir.

Podsjetimo, prošle je godine švedska književnica Lotta Lotass napustila Akademiju te raskinula članstvo koje je inače doživotno, a isto su učinili i Sara Stridberg, Klas Ostergren i Kerstin Ekman. Razlog tome je duboka podjela zbog skandala oko seksualnog zlostavljanja. Jean-Claudea Arnaulta, supruga pjesnikinje Katarine Frostenson koja je članica odbora za dodjelu Nobela za književnost, 18 je žena optužilo za za seksualno napastovanje, što on negira. Frostenson je, pak, prekršila pravila o sukobu interesa jer nije objavila da je suvlasnica jedne kulturne institucije koju je sufinancirala Švedska akademija.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije