POVIJESNI SUSRET

Dvije Koreje dogovorile završetak Korejskog rata i denuklearizaciju poluotoka

Foto: Reuters/Pixsell
1/5
Autori: Hina, Lucija Tošić
27.04.2018.
u 12:11

Kim je u Zlatnu knjigu napisao "sada počinje nova povijest: doba mira, od početne točke povijesti".

Susretom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina na granici između dvije Koreje u petak ujutro točno u 2,30 po srednjoeuropskom vremenu počeo je povijesni summit dvije zemlje, prvi nakon deset godina. 

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in vodili su "ozbiljne i iskrene" razgovore o uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka i uspostavi trajnog mira u prvom dijelu njihova susreta u petak, kazao je južnokorejski dužnosnik.

"Na samitu dvojica čelnika vodila su ozbiljne i iskrene razogovre o tome kako ukloniti nuklearno oružje s Korejskog poluotoka, uspostaviti trajni mir i razviti odnose Južne i Sjeverne koreje", kazao je Yoon Young Chan prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap.

Ti razgovori trajali su nešto više od 90 minuta. Dvije strane sastavljaju zajedničko priopćenje i dvojica čelnika objavit će ga na kraju samita, kazao je glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Yoon Young-chan noviarima. Yoon je kazao kako će se i supruga Kim Jong Una, Ri Sol Ju, pridružili Moonu i Kimu i supruzi južnokorejskog predsjednika na večeri.

Dok su Moona iz predsedničke palače u Seulu ispratili na samit desetci sugrađana mašući južnokoreskim zastavama u središtu Seula okupile su se stotine prosvjednika protiv sjevernokorejskog diktatora.

Tijek događanja: 

11:50 - U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon samita najavljuje se za jesen posjet južnokorejskog predsjednika Pjongjangu. Prema toj izjavi dvije zemlje organizirat će u kolovozu spajanje obitelji koje su razdvojene od završetka rata prije 65 godina. Dvije zemlje uspostavit će ured za vezu i prekinuti emitiranje propagandnih poruka na granici, navodi se u izjavi. 

11:20 - "Mi se ne bismo trebali međusobno suprostavljati. Trebali bi živjeti u zajedništvu" rekao je Kim Jon-un. "Svi smo dugo čekali da se dogodi ovaj trenutak." U svom govoru Kim nije spomenuo proces denuklearizacije, ali je Moon Jae-in izjavio kako su obje strane pristale na denuklearizaciju na Korejskom poluotoku. 

11:00 - Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su sporazum kojim će formalno završiti Korejski rat. Dokument, formalno nazvan "Panmunjom deklaracija za mir, napredak i unifikaciju Korejskog poluotoka", je prezentiran javnosti nakon cjelodnevnog susreta Kim Jon-una i Moon Jae-ina. "Dvojica vođa objavljuju kako više neće biti rata na Korejskom poluotoku. Započinje razdbolje mira." stoji u Deklaraciji. U deklaraciju je uvršteno obećanje o smanjenju vojnih potencijala u fazama, prekidu neprijateljskih djela i pretvaranju utvrđene granice u zonu mira te okretanje multilateralnim razgovorima s drugim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država.

10:40 - "Peking pozdravlja sjevernokorejskog i južnokorejskog vođu koji su napravili veliki povijesni korak" rekla je kineska glasnogovornica za vanjske poslove. 

10:10 - Dvojica čelnika u neobaveznoj polusatnoj šetnji kroz vrtove pojavila su se bez tjelohranitelja. 

9:50 - Kim Jong-un i Moon Jae-in ceremonijalno su zasadili "spomen" stablo na crti razgraničenja kao simbol mira i napretka. Riječ je o simboličnom spajanju ove dvije države. Moon je koristio zemlju s planine Paektu na sjeveru države, a Kim zemlju s planine na južnom otoku Jeju. Svaki od njih zalio je drvo vodom iz druge države. 

9:20 - Tjelohranitelji na neobičan način štite Kim Jong Una. Opširnije pročitajte ovdje. 8:44 - Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in vodili su "ozbiljne i iskrene" razgovore o uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka i uspostavi trajnog mira u prvom dijelu njihova susreta u petak, kazao je južnokorejski dužnosnik. 

"Na samitu dvojica čelnika vodila su ozbiljne i iskrene razogovre o tome kako ukloniti nuklearno oružje s Korejskog poluotoka, uspostaviti trajni mir i razviti odnose Južne i Sjeverne koreje", kazao je Yoon Young Chan prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap. Ti razgovori trajali su nešto više od 90 minuta. 

Dvije strane sastavljaju zajedničko priopćenje i dvojica čelnika objavit će ga na kraju samita, kazao je glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Yoon Young-chan noviarima. Yoon je kazao kako će se i supruga Kim Jong Una, Ri Sol Ju, pridružili Moonu i Kimu i supruzi južnokorejskog predsjednika na večeri. Dok su Moona iz predsedničke palače u Seulu ispratili na samit desetci sugrađana mašući južnokoreskim zastavama u središtu Seula okupile su se stotine prosvjednika protiv sjevernokorejskog diktatora.

7:10 - Sjedinjene Američke Države (SAD) se nadaju da će razgovori sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae-in dovesti do napretka u ostvarivanju mira i prosperiteta, objavila je Bijela kuća nakon što su dvojica čelnika u petak ujutro počeli summit u demilitariziranoj zoni na granici dvije Koreje. Iz Bijele kuće su poručili i kako očekuju nastavak razgovora s Južnom Korejom oko pripreme za planirani sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u narednim tjednima.

6:35 - Kim Jong-un postao je prvi sjevernokorejski vođa koji je zakoračio na tlo Južne Koreje prešavši vojnu liniju razdvajanja koja dijeli poluotok od kraja Korejskog rata 1953., prenose svjetski mediji.

Zlatna vrata na zgradi sa sjevernokorejske strane granice otvorila su se u petak ujutro i vođa te zemlje Kim Jong-un, odjeven u crno maoističko odijelo i okružen svitom dužnosnika, spustio se prema granici.

U minutama bogatima simbolikom i pompom i uz doček počasne garde u tradicionalnim plavim, žutim i crvenim odorama južnokorejski predsjednik i Moon Jae-in (65) i Kim (34) uz osmjehe rukovali su se na granici i sjevernokorejski vođa kazao je kako se nada "otvorenim razgovorima" tijekom toplog pozdrava čelnika samo nekoliko mjeseci nakon ratoborne retorike koje su dvije zemlje izmjenjivale. Mjesto susreta - selo Panmundžom jedno je od rijetkih mjesta na granici bez bodljikave žice i minskih polja.

"Uzbuđen sam susretom na ovom povijesnom mjestu i doista je lijepo što ste došli sve do linije razdvajanja kako biste me osobno dočekali", kazao je Kim dok je prihvaćao Moonovu ispruženu ruku.

"Vaša je odluka da se to dogodi ovdje bila velika", odgovorio je Moon odjeven u tamno odijelo i svijetloplavu kravatu dok je pozivao Kima da stupi na tlo Južne Koreje. Sada su na stolu samita teme poput mirovnog sporazuma i uklanjanja nuklearnog oružja, a Kim se na početku toga susreta upitao "zašto je trebalo toliko vremena da se dođe do ovdje".

Većina tema susreta dogovorena je unaprijed no mnogi analitičari ostaju skeptični prema najavi Sjevera da će prekinuti nuklearna testiranja.

Spontani trenutak susreta osvojio je javnost

U pažljivo režiranom susretu spontani trenutak bio je kad je Kim pozvao južnokorejskog predsjednika da na trenutak zakorači na tlo Sjeverne Koreje prije nego što su se zajedno vratili u Južnu Koreju, čitavo vrijeme držeći se za ruke. Potom su se dvojica čelnika otputila na prvi dio razgovora koji je završen i delegacije su se prije poslijepodnevnog dijela razdvojile kako bi zasebno ručale. Kim se vratio u Sjevernu Koreju u crnoj limuzini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?