VEČERNJI DOZNAO DETALJE

Nova Vlada RH: Plenković sastavio tim, troje novih i trinaest starih ministara

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
15.07.2020.
u 20:40

Novo ime koje se spominje ono je Tomislava Sokola, koji bi trebao preuzeti Ministarstvo obrazovanja. Sokol bi se tako vratio iz Bruxellesa i ostavio poziciju eurozastupnika.

Aktualni tehnički hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak stiže na Pantovčak s potrebnih 76 zastupničkih potpisa za sastavljanje nove Vlade, što znači da će od predsjednika države dobiti i mandat za njezino sastavljanje.

Kako je najavljeno iz Ureda predsjednika države Zorana Milanovića, Plenković na Pantovčak stiže u 11.30 sati, a sat vremena prije Milanović će primiti i predstavnike DIP-a sa službenim rezultatima parlamentarnih izbora.

Uoči odlaska na Pantovčak, Plenković je jučer u restoranu Baltazar okupio koalicijske partnere, a nakon sastanka novinarima je kazao kako mu je poznat izgled i sastav nove Vlade, kako će ona biti manja od dosadašnje te kako će o svemu javnost danas detaljnije izvijestiti. Među njegovim koalicijskim partnerima doznaje se, međutim, kako im premijer na sastanku nije otkrio ni broj ni djelokrug ministarstava kao ni imena novih ministara.

Najavio im je da će te podatke otkriti u ponedjeljak, nakon što se vrati iz Bruxellesa. Partnerima je kazao i da zasad nema novih zastupničkih ruku koje bi podebljale parlamentarnu većinu, ali i kako ne dolazi u obzir tzv. projektna suradnja, u kojoj bi pojedini klubovi ili zastupnici po potrebi podržavali Vladu kako bi zauzvrat dobili potporu države za svoje projekte.

Demografija bi se trebala pripojiti resoru rada i mirovinskog sustava koji će i dalje voditi Josip Aladrović, dok će se socijalna politika pripojiti Ministarstvu zdravstva na čijem čelu ostaje Vili Beroš.

Zastupnici na odmor

Ime koje se spominjalo u kontekstu čelnog čovjeka više ministarstava jest Nikolina Brnjac. Sadašnja tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova po posljednjim bi se informacijama trebala “skrasiti” na čelu ministarstva koje će objediniti turizam i sport.

Stranački izvori otkrivaju da su za Brnjac, koja je prije MVEP-a bila na poziciji državne tajnice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, u protekla dva tjedna snažno lobirali neki ugledni dugogodišnji HDZ-ovci. Za nju se, među ostalim, tražila i pozicija ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, koja će po svoj prilici na kraju pripasti Nataši Tramišak, sadašnjoj pročelnici za EU fondove u Osječko-baranjskoj županiji.

Za Natašu Tramišak, blisku potpredsjedniku HDZ-a Ivanu Anušiću, stranački kuloari imaju samo riječi hvale, opisuju je kao sabranu i vrijednu osobu, čija je sposobnost potvrđena i EU projektima i činjenicom da je Osječko-baranjska županija na vrhu po energetskoj obnovi. Kako smo već pisali, pod pritiskom braniteljske populacije odustalo se od spajanja resora obrane.

Na čelu Ministarstva branitelja ostat će Tomo Medved, koji bi u novoj Vladi trebao preuzeti i funkciju potpredsjednika za koordinaciju sustava domovinske sigurnosti. Na čelo Ministarstva obrane po svoj će prilici Mario Banožić, a brojni HDZ-ovci u neslužbenim razgovorima negoduju zbog ovog imenovanja, procjenjujući da Banožić nema dovoljno iskustva za preuzimanje ovog osjetljivog i problemima bremenitog resora. Banožić je do sada obnašao funkciju ministra državne imovine, a prije toga je radio kao voditelj Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U stranci ga smatraju kadrom Tomislava Čuljka, no neki u vrhu HDZ-a govore da njegovo imenovanje nema veze s Čuljkovim utjecajem, nego s činjenicom da je Banožić u proteklih godinu dana zadobio Plenkovićevo povjerenje. Sabor će se konstituirati 22. srpnja, izborom novog-starog predsjednika Gordana Jandrokovića.

HDZ-ovi potpredsjednici Željko Reiner i Ante Sanader zadržat će svoje pozicije, kao i zastupnik talijanske manjine Furio Radin. Iz Domovinskog pokreta na ovu će funkciju Miroslav Škoro, a tome tko će biti potpredsjednik iz redova SDP-a razgovarat će se na sjednici Predsjedništva SDP-a u petak.

Izvori s Iblerova trga kažu kako je najvjerojatnija opcija da Siniša Hajdaš Dončić zasad zadrži tu poziciju, a da se konačna odluka donese nakon što SDP dobije novog lidera. Naši izvori kažu i kako bi Sabor nakon konstituiranja zasjedao još dva dana, u kojima bi se donio novi Zakon o Vladi i 24. srpnja potvrdili novi ministri.

Od 29. srpnja započet će nova sjednica Sabora, na kojoj će se donijeti i Zakon o obnovi Zagreba. Zastupnici bi 4. kolovoza otišli na odmor, a ove će se godine ponovo okupiti nešto ranije, krajem kolovoza, kada će se sazvati nova izvanredna sjednica Sabora.

 

TKO JE TOMISLAV SOKOL?

HDZ-ov Tomislav Sokol široj je javnosti postao poznat početkom 2019. godine kada ga je stranka kao mladog saborskog zastupnika koji je u Sabor ušao kao zamjena za Jasena Mesića krenula slati na brojna TV i radijska gostovanja i konferencije za medije. Kao očito čovjek od povjerenja Andreja Plenkovića dobio je mjesto i na HDZ-ovoj listi za EU parlament u koji je i ušao. Sokol je rođeni Zagrepčanin. U Zagrebu je završio i Pravni fakultet. Može se pohvaliti i Rektorovom nagradom te s čak dvije dekanove nagrade, ali i magisterijem i doktoratom koji je završio na Pravnom fakultetu Katoličkog sveučilišta Leuven u Belgiji. Predavao je i na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM) i na Katoličkom sveučilištu. Oženjen je od 2018. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?