papina solidarnost

Novi telefonski razgovor pape Franje s predsjednikom Ukrajine

Papa Franjo
13.08.2022.
u 13:25

Papa Franjo i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij razgovarali su putem telefona u petak, 12. kolovoza, gotovo šest mjeseci nakon početka rata u Ukrajini. Bio je to razgovor u kontekstu solidarnosti koju je Papa nekoliko puta izrazio čitavom ukrajinskom narodu. 

Vijest je o tomu dao sâm ukrajinski Predsjednik, u poruci na svojem Twitter računu, u kojoj ističe užas kojemu je podvrgnuto ukrajinsko stanovništvo od ruske invazije 24. veljače, te zahvaljuje Papi za njegove molitve.

Ubrzo nakon toga, ponovno u tweetu, ukrajinski veleposlanik pri Svetoj Stolici Andrij Juraš ponovno je objavio vijest o telefonskom razgovoru, te dodao da će ukrajinska država i društvo rado pozdraviti Svetoga Oca, izražavajući pritom nadu u posjet pape Franje Kijevu.

Ostali razgovori

Sâm Zelenskij je, govoreći 22. ožujka na sastanku, putem videoveze, s Talijanskim parlamentom, kazao da je razgovarao s Papom te istaknuo da je Sveti Otac tada izgovorio vrlo važne riječi. Još je jedan telefonski razgovor između njih dvojice održan 26. veljače, dva dana nakon ruskoga napada. Tom je prigodom papa Franjo Predsjedniku izrazio duboku tugu zbog tragičnih zbivanja u njegovoj zemlji. Ubrzo nakon toga Zelenskij je izvijestio da je zahvalio Papi za njegove molitve za mir u Ukrajini i za prekid vatre. Ukrajinski narod osjeća duhovnu potporu Njegove Svetosti – rekao je tada predsjednik Zelenskij, prenosi Nedjelja.ba.

Papini apeli

U brojnim je prigodama od početka sukoba papa Franjo svoje misli posvetio ukrajinskom narodu. I na posljednjoj općoj audijenciji, 10. kolovoza, govorio je o tomu što se događa u Ukrajini, misleći na narod koji još uvijek trpi zbog toga tako okrutnog rata. Pritom je, javlja Vatican News, posebne misli uputio brojnim migrantima koji neprestano pristižu. Papa je, osim toga, tijekom proteklih mjeseci potaknuo također sve ljude da se ne navikavaju na rat, te da se ne umore činiti dobro kroz prihvat i solidarnost s braćom i sestrama koji su žrtve tog sukoba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?