RASNI NEMIRI

Novo ubojstvo razbjesnilo Amerikance: Policajac sasuo pet metaka u mladića jer je imao čekić u džepu

04.06.2020.
u 20:33

Mladić koji je proteklih dana prosvjedovao u kalifornijskom Valleju i u kojeg je policajac ispalio pet metaka te ga na mjestu usmrtio nije bio naoružan niti je predstavljao opasnost za javni red i mir. Latinoamerikanac (22) samo je klečao pred policijom držeći ruke iza glave, no policajac ga je svejedno likvidirao, piše abc7news.

 

Podsjetimo, mlađahni Sean Monterros nastradao je u noći s ponedjeljka na utorak kada je policajac iz automobila u njega sasuo pet metaka. Policija sve do konferencije za medije u srijedu nije htjela otkriti je li mladić uopće mrtav ni kakve bi bile okolnosti koje su mu život dovele u pitanje. 

Šef tamošnje policije Shawny Williams jučer se obratio javnosti, prilikom čega je kazao da je policajac na terenu mislio da Monterros ima pištolj jer je vidio da nešto viri iz njegova džepa. 

"Zbog toga je kolega otvorio vatru, jer je pretpostavljao da bi moglo doći do krvoprolića te da bi mogao biti napadnut", kazao je Williams. 

Međutim, kasnijom istragom se utvrdilo da mladić nije imao nikakvo vatreno oružje već je u džepu imao 20 centimetara dug čekić, a od kojeg je policija na licu mjesta mislila da je pištolj. Policijski službenik koji je ubio Monterrosa suspendiran je do daljnjega iz službe. 

Cijeli incident dogodio se u noći kad su Valleju, baš kao i u ostatku SAD-a, bjesnili nasilni protesti uz pljačku i vandalizam. Te večeri oko stotinu prosvjednika opkolilo je policijsku stanicu, a tada je obračun na ulici prerastao u de facto pravi rat između vlasti i građana. 

Prosvjedi u Americi buknuli su prošlog tjedna, a ubrzo su se pretvorili u nemire zbog kojih je na ulice poslana vojska, a predsjednik Donald Trump boravi u sigurnom bunkeru Bijele kuće. Povod svemu bilo je ubojstvo tamnoputog Georga Floyda kojeg je zbog sitnog prekršaja bijeli policajac usred bijela dana i na ulici nogom gnječio toliko dugo dok nije preminuo. 

Zbog toga danas svjedočimo rasnim nemirima u čak 150 američkih gradova iako je u početku bila riječ o najobičnijim prosvjedima koje su trebali podržati aktivisti za ljudska prava. 

Kako piše abc7news, ubojstvo mladića latino porijekla moglo bi sada dodatno produbiti tenzije i prouzročiti još veće nemire u SAD-u, prenosi vecernji.hr.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije