Uprava okupiranog grada Enerhodara

Nuklearka Zaporižja ostaje pod kontrolom Moskve

28.11.2022.
u 09:30

Nuklearna elektrana Zaporižja ostaje pod kontrolom Rusije, priopćila je u ponedjeljak uprava okupiranog grada Enerhodara koju je postavila Rusija, nakon što je visoki ukrajinski dužnosnik sugerirao da se ruske snage pripremaju za odlazak.

"Mediji aktivno šire lažne informacije da se Rusija navodno planira povući iz Enerhodara i napustiti (nuklearku). Ova informacija nije istinita", rekla je uprava koju podržava Rusija u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Čelnik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju rekao je u nedjelju da postoje znakovi da se ruske snage možda spremaju napustiti ogromnu nuklearnu elektranu Zaporižja koju su zauzele u ožujku ubrzo nakon invazije.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga priopćio je u ponedjeljak da su ukrajinske snage krajem prošlog tjedna uništile šest jedinica ruske vojne opreme i da je oko 30 ruskih vojnika ozlijeđeno u borbama u blizini Enerhodara.

Reuters nije mogao odmah provjeriti ta izvješća.

Mnogi zaposleni u nuklearnoj elektrani žive u obližnjem gradu Enerhodaru koji je pod ruskom okupacijom od prvih dana invazije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u rujnu aneksiju ukrajinskih regija Donecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje gdje njegove snage tvrde da imaju djelomičnu kontrolu, a taj su potez osudili Kijev i njegovi zapadni saveznici kao nezakonit.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije