Bivši američki predsjednik

Obama će govoriti u Johannesburgu na skupu 'Lekcije Nelsona Mandele'

17.07.2018.
u 15:05

Bivši američki predsjednik Barack Obama trebao bi u utorak održati svoj najznačajniji govor otkako je napustio dužnost, tražeći od ljudi širom svijeta da poštuju ljudska prava i druge vrijednosti koje su ugrožene, u obraćanju povodom stote godišnjice rođenja vođe borbe protiv apartheida Nelsona Mandele.

Očekuje se da, iako neće direktno spomenuti svog nasljednika, predsjednika Donalda Trumpa, Obamin govor u Južnoafričkoj Republici bude kritičan prema brojnim aspektima Trumpove politike, okupljajući ljude oko ideja na čijoj je provedbi Mandela radio, među kojima su demokratija, različitost i obrazovanje za sve.   

Procjenjuje se da se oko 14.000 okupilo na kriket stadionu u Johannesburgu radi njegovog govora, koji će biti prenošen online.  Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i Mandelina udovica Graca Machel predstavit će Obamu na redovitom godišnjem skupu "Lekcije Nelsona Mandele".

To je Obamin prvi posjet Africi otkako je napustio dužnost početkom 2017. On je ovaj tjedan boravio u Keniji, gdje je posjetio rodno selo svog oca.

Očekuje se da Obamin govor ukaže na to kako je dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je držan 27 godina u zatvoru zbog svoje kampanje protiv apartheida, brutalnog sustava vladavine bjelačke manjine u Južnoj Africi, ustrajao u svojoj borbi.

Mandela, koji je oslobođen iz zatvora u 1990. i postao je prvi južnoafrički crni predsjednik četiri godine kasnije, preminuo je  2013. godine ostavljajući za sobom moćno naslijeđe pomirenja i različitosti skupa s otporom nejednakosti, ekonomskoj i svakoj drugoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?