'razoriti ih'

Obama se naljutio: 'Nećemo nikad stati, uništit ćemo ISIL!'

obama
VL FOTO
22.11.2015.
u 11:05

Vratit ćemo teritorije koje su zauzeli, oduzeti im sredstva financiranja, uloviti njihovo vodstvo, razoriti njihove mreže i opskrbu, uništit ćemo ih, kaže Obama

Sjedinjene Države i saveznici neće stati u borbi protiv ekstremističke Islamske države koju će uništiti, a Rusija u tome može pomoći , rekao je u nedjelju američki predsjednik  Barack Obama  i poručio da  svijet nije bespomoćan i neće prihvatiti terorizam kao normalnu pojavu. Obama je pozvao sve svjetske čelnike da slijede njegov primjer i dođu na konferenciju o klimi  30. studenoga u Pariz gdje su počinjeni smrtonosni napadi sa 130 žrtava kako bi pokazali "da se ne predajemo strahu koji je glavna moć terorista".

-  Uništenje Islamske države nije samo realističan cilj, mi ćemo to i učiniti  - rekao je Obama na konferenciji za novinare nakon sastanka s azijskim liderima u glavnome gradu Malezije gdje se održava sastanak na vrhu Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). -  Uništit ćemo ih. Vratit ćemo teritorije koje su zauzeli, oduzeti im sredstva financiranja, uloviti njihovo vodstvo, razoriti njihove mreže i linije opskrbe, uništit ćemo ih  - citira Obamu agencija  Reuters. - Apsolutno je važno da svaka zemlja, svaki čelnik, pošalje poruku da divljaštvo šačice ubojica neće spriječiti svijet da krene rješavati  vitalna pitanja - rekao je Obama o konferenciji o klimi.

'I Rusija može pomoći ako svoje žarište preusmjeri na ISIL '

- Pomoći će ako Rusija žarište svoje operacije u Siriji preusmjeri na Islamsku državu - rekao je Obama te izrazio nadu da će Moskva pristati na tranziciju u Siriji što znači da sirijski predsjednik Bašar al-Asad, saveznik Moskve, mora otići s vlasti.  Rusija još nije obećala podržati Asadov odlazak, no za nekoliko tjedana znat će se je li postignut dogovor, dodao je prvi čovjek SAD-a. Obama je sudjelovao u diplomatskom maratonu početkom prošli tjedan u Turskoj na summitu G20, a nastavio ga je u Manili na Forumu za ekonomsku suradnju Azije i Pacifika (APEC) te završava u Kuala Lumpuru na summitu ASEAN-a. Svi ti skupovi održani su u sjeni smrtonosnih napada na ruski zrakoplov srušen u Egiptu, napada u Libanonu, Francuskoj i Maliju.

Ti teroristički napadi potaknuli su brojne čelnike da pozovu u zajedničku operaciju kako bi pobijedili i IS i druge džihadističke skupine.  Na otvorenje Svjetske konferencije o klimi u Bourgetu blizu Pariza pozvano je gotovo 140 šefova država i vlada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?