Svečanost u Okučanima

Obilježava se 21. obljetnica oslobodilačke operacije "Bljesak"

okucani
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
01.05.2016.
u 11:46

Komemoracijom i polaganjem vijenaca u Spomen-parka hrvatskih vitezova u Okučanima državni dužnosnici, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata odali su počast braniteljima poginulima u operaciji "Bljesak"

U povodu 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak", komemoracija poginulim braniteljima kod Središnjeg križa u Okučanima počela je u nedjelju prijepodne, u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, premijera Tihomira Oreškovića i drugih dužnosnika.  

Komemoracijom i polaganjem vijenaca u Spomen-parka hrvatskih vitezova u Okučanima državni dužnosnici, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata odali su počast braniteljima poginulima u oslobađanju zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak".

Pročitana su i imena 42 poginula branitelja, a nebo nad Okučanima preletjela su tri borbena zrakoplova.  Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan.

Uz predsjednika Sabora i premijera, na obljetnici sudjeluju izaslanik predsjednice Republike, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, ministri obrane i unutarnjih poslova Vlaho Orepić i Tomo Medved, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić te privremeni ravnatelj  policije Zvonimir Vnučec. 

Program svečanog obilježavanja počeo je jutros budnicom ulicama Okučana, a nastavit će se svečanim otvorenjem županijskih sportskih igara hrvatskih branitelja i misom zadušnicom za sve poginule branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

Premijer Orešković u Okučanima će obići Spomen-sobu Vojno-redarstvene operacije "Bljesak". 

U Spomen parku za posjetitelje je organiziran Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi OS RH, a predstavit će se i Počasno zaštitna bojna. 

"Bljesak" pred "Oluju"

Vojno-redarstvenom akcijom "Bljesak" hrvatske su snage u manje od 32 sata oslobodile zapadnu Slavoniju i time označile početak povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno priznatih granica, što je tri mjeseca kasnije nastavljeno akcijom "Oluja".

Operacija Hrvatske vojske i specijalne policije izvedena je nakon što su više godina pobunjeni Srbi odugovlačili i odbijali sve ponude za mirnom reintegracijom okupiranog područja u ustavnoopravni poredak Republike Hrvatske. 

"Bljesak", čiji je glavni cilj bio ulazak u Okučane, počeo je 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu napadom na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori su bile pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i postrojbama specijalne policije. U operaciji su prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu.

Hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom su akcijom, u manje od 32 sata, oslobodile više od 500 četvornih kilometara teritorija i uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom na tom pravcu. Sudjelovalo je 7200 pripadnika vojnih i policijskih snaga.

U do tada najopsežnijoj oslobodilačkoj akciji u Domovinskom ratu poginula su 42 hrvatska branitelja, a 162 su ranjena.

Među poginulima je bio i pilot Rudolf Perešin, koji je još na početku rata 1991. vojnim zrakoplovom MiG-21 tadašnjeg jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva prebjegao u Austriju, te se potom stavio na raspolaganje hrvatskim vojnim snagama koje su se tek stvarale.

Akcija "Bljesak" smatra se svojevrsnim uvodom u oslobodilačku vojno-redarstvenu akciju "Oluja" početkom kolovoza 1995., u kojoj je oslobođen Knin, središte srpske okupacijske tvorevine u Republici Hrvatskoj, te većina okupiranog područja.

"Bljeskom" i "Olujom" stvoreni su uvjeti za pobjedu u Domovinskom ratu te mirnu reintegraciju istočne Slavonije i hrvatskog Podunavlja, čime je okončan proces vraćanja cjelokupnog državnog teritorija pod hrvatski suverenitet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?