MLAĐI GADDAFI

Odbijena kandidatura sina Mostarke Sofije za predsjednika Libije

25.11.2021.
u 08:51

Izborna komisija Libije je diskvalificirala kandidaturu Seifa al-Islama, sina bivšeg višedesetljetnog čelnika ove države Moamera Gadafija, za predsjednika. 

Al-Islam je bio na listi onih čija kandidatura nije prihvaćena te se može žaliti po ovoj odluci. Sud u glavnom gradu Tripoliju ga je 2015. godine osudio na smrtnu kaznu utvrdivši da se 2011. nasilno suprotstavio pobuni protiv režima njegovog oca. Međunarodni kazneni sud (ICC) ga tereti za zločine protiv čovječnosti. U lipnju 2017. je pušten iz pritvora u kojem je bio pet godina.

U Libiji će 24. prosinca biti prvi krug predsjedničkih izbora, i to nakon višegodišnjih napora Ujedinjenih naroda da uspostave demokratsku vladavinu nakon teškog građanskog rata.

Al-Islam je doktorirao na prestižnoj Školi ekonomije u Londonu. Tijekom pobune protiv vladavine njegovog oca smatran je potencijalnim reformatorom režima.

Moamer Gadafi je imao osmero djece, a za većinu njih je agencija Associated Press (AP) navela da su imala značajnu ulogu u Libiji. Sin Muatassim je ubijen kada i sam Moamer. Sinovi Seif al-Arab i Khamis su ranije ubijeni. Al-Saadi je u rujnu ove godine pušten iz pritvora u Tripoliju u kojem je bio sedam godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?