SLIJEDE PROSVJEDI?

Odobren članak 155. Španjolska Vlada ukida autonomiju Katalonije

Reuters/Pixsell
21.10.2017.
u 14:05

Reakcija na odluku mogli bi biti masovni prosvjedi

Španjolski premijer izjavio je kako je odobrena provedba članka 155. što znači kako bi Vlada mogla preuzeti ovlasti u Kataloniji i ukinuti svu dosadašnju autonomiju.

Velika je nepoznanica što će se događati na terenu nakon primjene spornog članka. Katalonska policija već je bila otkazala poslušnost Madridu koji može računati na španjolsku civilnu gardu i nacionalnu policiju čiji se pripadnivi nalaze u Kataloniji.

Mogli bi uslijediti masovni prosvjedi. 

Bit će to prvi put nakon četiri desetljeća da mlada španjolska demokracija uvodi izvanredne mjere kojima središnja država preuzima nadležnost regionalne vlade.

Španjolska vlada je u distribuiranom dokumentu navela da će restaurirati red u skladu s ustavom, osigurati neutralnost institucija, garantirati javne usluge i gospodarsku aktivnost i sačuvati prava stanovnika.

Vlada u Madridu tvrdi da je sadašnja situacija "neodrživa" i da se "ne može prolongirati" te da je upravo članak 155. ustava način kako ju obuzdati. Njime želi zaustaviti katalonsku vladu na putu prema proglašenju nezavisne republike Katalonije koja nije bila proglašena prošli tjedan nakon održavanja referenduma na sjeveroistoku Španjolske. Članak nikada nije korišten od stupanja na snagu ustava 1978.

Mjere podržavaju vladajuća Narodna stranka desnog centra i Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), koje se izmjenjuju na vlasti u Španjolskoj posljednja četiri desetljeća. Imaju potrebnu većinu da mjere budu odobrene u parlamentu.

Mjere bi mogle stupiti na snagu 27. listopada kada se očekuje glasanje u gornjem domu parlamenta, zaduženom za teritorijalna pitanja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije