Turska sve oštrija prema EU:

Odustat ćemo od sporazuma o migrantima ako se ne ukinu vize

Mevlut Cavusoglu
30.05.2016.
u 09:20

Turska će okrenuti leđa paktu o migrantima s Europskom unijom ako njezinim građanima ne budu ukinute vize za ulazak u Schengenski prostor, upozorio je šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu.

Dok traju zategnuti odnosi Ankare i Bruxellesa, turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu ponovio je kako je "nemoguće" da njegova zemlja ublaži protuterorističke zakone, što je jedan od 72 uvjeta koje je zatražio EU.

"Rekli smo im: 'Mi vam ne prijetimo'. Ali postoji realnost. Sklopili smo dva sporazuma i jedan je povezan s drugim", kazao je Cavusoglu malenoj skupini novinara u Antaliji.

Ako je potrebno, nastavio je Cavusoglu, Ankara bi mogla poduzeti "administrativne" mjere za blokiranje sporazuma o migrantima. Prošlog tjedna predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da "iz turskog parlamenta neće izaći" nikakav zakon vezan uz sporazum ako se ne postigne rezultat oko viza.

Turskoj je sporazum o liberalizaciji režima pristupa Turaka Schengenskom prostoru od kraja lipnja nezaobilazni uvjet za nastavak primjene šireg pakta o migrantima koji je omogućio smanjenje priljeva ilegalnih migranata prema Europi.

Ipak, ukidanje viza do tog roka ne čini se vjerojatnim budući da se Erdogan usprotivio izmjeni pravne definicije "terorizma" u turskom zakonodavstvu. Bruxelles tu definiciju smatra "preširokom", budući da ju u mnogim slučajevima Ankara koristi kako bi progonila sveučilišne profesore i novinare zbog "terorističke propagande".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije