KORONAVIRUS

Omikron i u Hrvatskoj? U Zagrebu se provjerava prvi slučaj ozbiljne sumnje na zarazu novim sojem

koronavirus
SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
03.12.2021.
u 20:31

Koliko se za sada zna, čeka se konačna potvrda, no stručnjaci su sve uvjereniji da se kod pacijenta iz Zagreba radi upravo o varijanti omikron.

Prvi slučaj koji budi ozbiljnu sumnju na zarazu novom varijantom omikron provjerava se u Zagrebu, potvrđeno je za Jutarnji list iz većeg broja neovisnih izvora.

Prema informacijama kojima raspolažemo, sumnjivi uzorak uzet je u jednoj zagrebačkoj privatnoj klinici od osobe povezane s Južnom Afrikom. Budući da je nalaz PCR-a bio neobičan, klinika je poslala uzorak na daljnju analizu, čiji preliminarni rezultati ukazuju da se radi o omikronu.

Koliko se za sada zna, čeka se konačna potvrda, no stručnjaci su sve uvjereniji da se kod pacijenta iz Zagreba radi upravo o varijanti omikron.

Radi se o novom soju koronavirusa koji se u samo tjedan dana proširio iz Južnoafričke Republike diljem svijeta. Dosad je najbliža zemlja Hrvatskoj u kojoj je potvrđen slučaj omikrona bila Italija.

Detalji o slučaju još nam nisu poznati.

Sve veći broj zemalja prijavljuje slučajeve zaraze varijantom omikron, za koju je Svjetska zdravstvena organizacija poručila da nosi vrlo visok rizik od izazivanja infekcije.

Što se tiče europskih zemalja, omikron je već zabilježen u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Češkoj, Danskoj, Italiji, Austriji, Švicarskoj, Španjolskoj, Portugalu, Švedskoj, Norveškoj, Belgiji i Irskoj.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije