strašan zločin

Oni su najmlađe ubojice: Kako su dvojica desetogodišnjaka ukrala i izmasakrirala dvogodišnjeg dječaka

10.11.2019.
u 18:43

Psihijatri su zaključili da dječaci nisu psihopati, jer su točno znali razlikovati što je dobro, a što loše. Postali su najmlađi osuđenici za ubojstvo u povijesti Velike Britanije i dobili ukupno 250 godina zatvora.

Više od 25 godina prošlo je otkako su nadzorne kamere u trgovačkom centru u Bootleu u Velikoj Britaniji, snimile dvojicu mladića i dvogodišnjeg dječaka.

Jedan od njih vodio je dječaka za ruku, a kako su kasnije kazali svjedoci, svima se činilo da im je to mlađi brat.

Tek kasnije će se saznati da su, pred stotinama svjedoka, dječaka vodili njegovi otmičari i hladnokrvne ubojice.

Naknadno se doznalo da su 12. veljače 1993. godine desetogodišnji Jon Venables i Robert Thompson do smrti mučili Jamesa Bulgera.

A u vrijeme od kada je ta snimka nastala i kada je ubijen James Bulger na željezničkom nasipu nekoliko kilometara dalje, tri dječaka viđena su kako hodaju tim područjem, prenosi Faktor. 

Nekoliko svjedoka ispričalo je kasnije kako je maleni Bulger djelovao uznemireno. Neki su čak vidjeli da stariji dječaci udaraju dvogodišnjaka. Ali većina promatrača nije učinila ništa kako bi ih zaustavili.

Jon Venables i Robert Thompson tog su dana otišli s nastave i uputili se u trgovački centar New Strand u Bootleu, u blizini Liverpoola. Došli su tamo kako bi krali iz čiste zabave. Lutali su od trgovine do trgovine i u jednom trenutku odlučili su ukrasti dijete.

I danas nije jasno tko je od njih došao prvi na tu ideju, a nakon što su uhićeni počeli su kriviti jedan drugog.  

James Bulger nije bio prva meta. Pokušali su oteti prije njega, također dječaka. U robnoj kući "TJ Hughes", žena je primijetila da dvojica dječaka pokušavaju privući pažnju njene djece.

Nekoliko trenutaka kasnije nestali su njena trogodišnja kćerka i dvogodišnji sin. Majka je brzo pronašla svoju kćerku, ali od njenog sina nije bilo ni traga. Panično je ispitivala djevojčicu gdje joj je brat, pa je kazala kako je otišao s dvojicom dječaka vani.

Žena je panično dozivala sina, i vidjela kako ga Venables i Thompson pozivaju da ih slijedi. Kad su vidjeli majku, rekli su dječaku da joj se vrati i pobjegli. No, takvu sreću nije imao James Bulger.

Nakon prvog neuspješnog pokušaja, Venables i Thompson počeli su se okupljati oko kioska s grickalicama, u nadi da će ukrasti slatkiše, a onda su opazili Jamesa pored vrata obližnje mesnice. Pridobili su ga u trenutku nepažnje Jamesove majke.

Venables ga je uzeo za ruku. Nekoliko kupaca kasnije sjetili su se kako su vidjeli trio dok su prolazili kroz trgovački centar. Ponekad je Bulger trčao naprijed, ostavivši Venablesa i Thompsona, a oni bi ga pozvali natrag.

Iz trgovačkog centra izašli su u 15.42 sati.

Kad je primijetila da joj nema sina, Denise je uhvatila panika, jer je bila uvjerena da je dječak uz nju.

Potražila je osiguranje i opisala Jamesa i što je nosio na sebi. Prvo su dozivali njegovo ime preko zvučnika, ali ni pola sata kasnije nisu ga uspjeli pronaći, pa su njegov nestanak prijavili policiji.

U međuvremenu, nakon što su Venables, Thompson i Bulger napustili trgovački centar, dječak se htio vratiti majci, ali dvojac je to ignorirao, pa su ga nastavili voditi do skrovišta pored kanala. Tamo su ga prvi put bacili na zemlju, pa je dječak dobio ozljedu na čelu.

Da bi sakrili ozljedu, navukli su mu preko glave kapuljaču, ali problem je što su prolaznici potpuno zanemarili dječakov plač i suze, kao i ozljedu koja se nazirala na njegovoj glavi. Venables i Thompson nastavili su šetnju Liverpoolom sa svojom žrtvom, pa su čak prošetali s njim i jednom od najprometnijih ulica u Liverpoolu.

Neki su svjedočili kasnije kako su vidjeli da se dječak odupire starijem dvojcu, da plače i doziva majku.

Jedna žena je vidjela Thompsona kako udara Bulgera i trese ga. Ali, umjesto da zove policiju, navukla je zavjese kak ne bi gledala groznu scenu.

Tek predvečer zaustavila ih je jedna starija žena jer je Bulger neutješno plakao. Primijetila je njegove ozljede i pitala što nije u redu, ali dječaci su joj kazali da su Jamesa upravo našli "na dnu brežuljka". Nije ništa posumnjala, pa ih je uputila u obližnju policijsku stanicu Walton Lane.

Kad ih je opet htjela dozvati, Venables i Thompson više se nisu obazirali na nju, a rekla je i kako je čula Bulgera kako se smije.

Tek navečer na vijestima je čula da je nestao dječak i da se zove James Bulger. Nazvala je policiju i shvatila kako nije ništa učinila.

Nedugo nakon što su sreli tu ženu, još je jedna žena mogla spasiti Bulgera. Kazala je Venablesu i Thompsonu da će ona odvesti dijete u policijsku stanicu, ali uz nju je bila i njena djevojčica.

Stoga je zamolila prolaznicu s psom da joj pričuva djevojčicu, ali je ova rekla da pas ne voli djecu, pa je odustala i tako je maleni James izgubio još jednu šansu da ostane živ. Venables, Thompson i Bulger zatim su ušli u dvije različite trgovine u kojima su razgovarali s trgovcima. 

Onda su stigli na prugu i krenuli prema napuštenoj željezničkoj stanici. Brutalno su ga mučili između 17.45 i 18.30 sati. Najprije su mu lijevo oko poprskali plavom bojom koju su ukrali u trgovini, a potom su ga počeli udarati nogama, pa ciglama i kamenjem, a u usta su mu natrpali baterije.

Na kraju, dječaci su udarili Bulgera željeznom šipkom teškom 22 kilograma što je rezultiralo s deset fraktura lubanje.

Obdukcija je pokazala kako su Bulgeru nanijeli 42 ozljede lica, tijela i glave, ali nisu mogli utvrditi koja je ozljeda bila fatalna. Venables i Thompson ostavili su Bulgerovo mrtvo tijelo na pruzi kako bi sve izgledalo kao nesreća.

Pobjegli su prije nego što je naišao vlak i raskomadao tijelo nesretnog dječaka na dva dijela. Sljedećeg dana policija je pretražila kanal na kojem su prvi put vidjeli dječake, no istraga nije ništa pomogla.

Posumnjali su najprije u roditelje, ali kad su vidjeli nadzorne snimke, čak je i otac Ralph postao optimističan. Rekao je Denise da će sve biti u redu jer je njihov sin s dvojicom dječaka. No, četvero djece nekoliko dana kasnije pronašlo je na pruzi Bulgerovo izmasakrirano tijelo udaljeno samo 200 metara od policijske stanice.

Uz sumnje da su ubojice Jamesa Bulgera vjerojatno djeca, policija je pregledala popise škola u okolici i je li netko taj dan izostao s nastave. Konačno, jedan telefonski poziv otkrio im je da su tog dana s nastave nedostajali Venables i Thompson i da jedan od njih - Venables - ima na rukavu plavu boju.

Policija je pretresla kuću dvojice dječaka - jedan je imao Thompsonovu krv na cipelama, a našli su na Venablesovoj jakni i plavu boju. Odmah su uhićeni. Unatoč tim dokazima, Venables i Thompson u početku nisu bili glavni osumnjičenici.

Policija je bila usredotočena na drugu djecu koja su već imala nasilničke ispade i dosjee. Ali, tijekom ispitivanja Venables i Thompson su se okrenuli jedan protiv drugog, da vi Venables na kraju priznao.

- Ja sam ga ubio. Hoćete li reći njegovoj majci da mi je žao - rekao je.

Thompson je, za razliku od prijatelja, sve negirao. Devet mjeseci kasnije počelo je suđenje. Izvan suda, ljudi su tražili odmazdu nad dječacima.

"Ubijte kopilad", vikali su ljudi. "Život za život." 

Još veći bijes javnosti izazvala je Thompsonova hladnokrvnost, dok je Venables imao histerične ispade, pa su mnogi uvjereni da je Thompson bio inicijator, ali ni psihijatri nisu mogli otkriti njihove motive.

Psihijatri su zaključili da dječaci nisu psihopati, jer su točno znali razlikovati što je dobro, a što loše. Postali su najmlađi osuđenici za ubojstvo u povijesti Velike Britanije i dobili ukupno 250 godina zatvora.

Ova kazna nema maksimum, ali ima minimum koji se određuje od slučaja do slučaja. U ovom slučaju, to je bilo samo osam godina, kada bi dječaci odslužili kaznu do svoje 18. godine.

Nakon toga pušteni su jer se zaključilo kako nisu opasni za društvo. U zatvoru nisu pokazali nikakvo nasilno ili neprirodno ponašanje, a kaznu su odlsužili bez ijednog incidenta.

Ovih dana za Oscara je nominiran 30-minutni akcijski film, snimljen po ovom događaju. Režirao ga je irski reditelj Vincent Lambe, a majka Denise je očajna. Na svom profilu napisala je kako se grozi činjenice da je netko, a da je prethodno nije ni pitao, snimio film o okrutnom ubojstvu njenog djeteta.

Peticija protiv nominacije odmah je prikupila 90.000 potpisa.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?