iznenadt ćete se

Osam namirnica koje će vam pomoći da zaspite i naspavate se

spavanje
Dreamstime
24.01.2021.
u 20:54

Svima je ponekad teško zaspati, ali nedostatak sna ima jako loš učinak na cjelokupni organizam. Oslabljuje vaš imunološki sustav, zbog čega ste podložniji zarazi virusnim bolestima, povećava rizik od ozljeda tijekom intenzivnih treninga, a utječe i na hormone koji reguliraju apetit, što povećava glad i žudnju.

Rijetki spavaju sedam do devet sati u noći, koliko preporučuju stručnjaci, ali ako želite taj cilj lakše ostvariti, pokušajte to učiniti pomoću neke hrane koja bi vam mogla pomoći da lakše zaspite i naspavate se, piše Index.hr. 

Trešnje

Trešnje sadrže puno melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja. U jednoj maloj studiji sudionici su iskusili dulji i osvježavajući san nakon konzumiranja koncentrata soka od ovog voća.

"Istraživanje je pokazalo da dodavanje trpkih trešanja može poboljšati i kvalitetu i količinu sna osoba koje pate od nesanice", rekla je dr. Erin Palinski-Wade. 

Bademi

Bademi sadrže puno magnezija, a istraživanja sugeriraju da njegov nedostatak može biti povezan s nesanicom. Da biste zaspali, mozak se treba ohladiti, a magnezij može pomoći u tom procesu. 

Bademe možete grickati, pomiješati s jogurtom ili dodati salati.
 
Zob

Zob je zdrav izvor ugljikohidrata iz cjelovitih žitarica, kao i dobar izvor magnezija. Zato je namirnica kojom je dobro početi, ali i završiti dan. Može se kombinirati s bademima pa je pozitivan učinak na san zajamčen.

Maline

Ako ste poput većine, vjerojatno vam nedostaje vlakana, a to se može negativno odraziti na spavanje. Većina odraslih treba između 25 i 35 grama vlakana dnevno, a šalica malina sadrži čak devet grama. Ako maline pomiješate s chia sjemenkama i kivijem, na dobrom ste putu da povećate unos vlakana i mirnije spavate.

Jogurt

Ako ne obraćate pažnju na zdravlje crijeva, trebali biste početi. Mikrobiom, skup milijuna bakterija u vašem probavnom sustavu, povezan je s obrascem spavanja. Sve veći broj studija ukazuje na činjenicu da je mikrobiom uključen u regulaciju raspoloženja, razinu stresa i ritam spavanja. 

Jedan od najboljih načina održavanja mikrobioma zdravim je konzumacija probiotika. Jedenje jogurta povećava količinu korisnih bakterija i raznolikost bakterijskih sojeva.

Jogurtu možete dodati orašaste plodove, žlicu granole, med, voće,…

Citrusi

Visoka razina stresa može otežati spavanje. Jedenje hrane bogate vitaminom C i omega-3 masnim kiselinama može pomoći smanjiti hormone stresa.

Dobri izvori vitamina C su agrumi, poput naranče, grejpa, klementina, limuna i limete. 

Losos

Losos je izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu smanjiti razinu stresa u tijelu. Omega-3 masne kiseline smatraju se esencijalnima, što znači da ih morate unositi hranom jer ih tijelo ne može stvoriti samo. 

Lisnato zeleno povrće

Dodavanje hrane bogate magnezijem može pomoći popraviti san, posebno kod osoba koje prate od nesanice pa usred noći, kad se probude, ne mogu više zaspati. 

Kako biste bili sigurni da zadovoljavate potrebe svog tijela za magnezijem, jedite redovito lisnato zeleno povrće. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije