bio maloljetan

Oslobodili ubojicu i silovatelja: Žrtvi je rukama iščupao crijeva

ubojica
21.12.2015.
u 12:44

Na slobodu je pušten mladić koji je 2012., zajedno s petoricom muškaraca, brutalno silovao i ubio studenticu u autobusu. Pušten je jer je tada bio maloljetnik

Indijski Vrhovni sud odbacio je u ponedjeljak peticiju protiv puštanja na slobodunajmlađeg od šestorice silovatelja u slučaju koji je prije tri godine šokirao ne samo Indiju već i cijeli svijet.

U prosincu 2012. šestorica muškaraca brutalno su silovala studenticu u autobusu i istodobno je premlatila metalnom šipkom nakon čega je i preminula, ameđu silovateljima i ubojicama je bio i maloljetnik, tek nekoliko mjeseci do punoljetnosti.

On je u nedjelju pušten nakon trogodišnjeg pritvora jer je u vrijeme počinjenja zločina bio maloljetnik, a iz popravnog doma je otišao na skrb u dobrotvornu udrugu. Vladino Povjerenstvo za žene pokrenulo je peticiju protiv njegova oslobađanja, tvrdeći da program reforme za najveće zločine traje od 7 do 10 godina, no sud tvrdi da je morao poštivati zakon o suđenju maloljetnicima.

- I sam sud je kazao da dijeli našu zabrinutost, ali da je zakon slab i da se ništa ne može učiniti - kazala je voditeljica Povjerenstva za žene Swati Maliwal. Nije pomoglo niti to što je policija utvrdila da se maloljetnik pokazao iznimno nasilnim te je žrtvi golim rukama iščupao dio crijeva.

- U nedostatku zakona, ne možemo osobi oduzeti prava - priopćio je sud.

Četvorica silovatelja i ubojica osuđena su na smrtne kazne, no uložili su žalbe, dok se peti počinitelj objesio u zatvoru.

Taj je slučaj skrenuo pažnju svijeta na postupanje prema ženama u Indiji, gdje se silovanje prijavljuje svakih 20 minuta. Javnost opetovano traži promjenu zakona i tvrdi da su vlasti preblage prema mladim zločincima.

U parlamentu se trenutno raspravlja o zakonu koji bi omogućio da se maloljetnicima za teške zločine sudi kao odraslima, spuštajući dob s 18 na 16 godina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?