ŽELE STATI NA KRAJ GUŽVAMA

Oštre mjere u Itajili: Za predugo snimanje selfija turistima 275 eura kazne

Portofino
Reuters/PIXSELL
25.04.2023.
u 20:36

Gradonačelnik tvrdi da su turisti odgovorni za kaos jer blokiraju ulice kada se zaustave radi fotografiranja

Gradske vlasti Portofina, pitoresknog gradića na talijanskoj rivijeri, uvele su nova pravila koja bi mnoge turiste mogla odvratiti od snimanja selfija tijekom odmora. Naime, ovaj gradić na Ligurskom moru odlučio je novčano kažnjavati turiste koji se predugo zadrže na nekim mjestima radi fotografiranja.

Tako posjetitelji koji se dulje zadrže u najljepšim kvartovima Portofina da bi snimili najbolji selfi sada riskiraju da iz mjesta odu "lakši" za 275 eura, piše forbes.com. Ovo mjesto svake godine pohodi mnoštvo turista koji nerijetko ometaju promet i blokiraju uske uličice. Gužve su najveće na mjestima s kojih turisti imaju posebno dobar pogled na poznati zaljev.

Kako bi spriječio bezgranično zadržavanje turista, grad je određena područja proglasio tzv. crvenim zonama. Iako su ograničenja službeno uvedena da bi se smanjile gužve na slikovitim gradskim vidikovcima, mnogi su ovaj potez protumačili kao zabranu snimanja selfija. U gradskoj upravi kažu da su ograničenja neophodna kako bi se stalo na kraj gužvama u pješačkoj zoni u sezoni godišnjih odmora. Matteo Viacava, gradonačelnik Portofina, ustvrdio je da su turisti odgovorni kaos jer blokiraju ulice kada se zaustave radi fotografiranja.

Pravilo je stupilo na snagu već tijekom uskrsnog vikenda, kada je grad bio prepun turista. Tijekom glavne ljetne sezone ograničenja će biti na snazi svaki dan od jutra do 18 sati. Zabrane su uvedene za dva pitoreskna lokaliteta koja su postala poznata na Instagramu.

Portofino ima tek nešto više od 500 stanovnika, ali svakog ljeta u grad dolaze tisuće posjetitelja. Među ostalim, u ovom gradiću primijećene su i mnoge slavne osobe, primjerice sestre Kardashian Beyoncé. Portofino je posebno zagušen ljeti pa se turistima koji ne vole gužvu preporučuje da ga posjete izvan sezone. Oni koji se tamo ipak zateknu u srcu sezone mogu se spasiti odlaskom na pješačenje vijugavim planinskim stazama Cinque Terre, s kojih se pruža prekrasan pogled na obalu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije