PAPA U KOLUMBIJI:

'Osvetu i mržnju koji krvave ruke zamijenite suputništvom u miru'

Papa Franjo
10.09.2017.
u 08:30

Više od milijun ljudi sudjelovalo je na misi koju je papa Franjo predvodio u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije

Papa Franjo pozvao je Kolumbijce da otklone tminu osvete i mržnje koja krvavi ruke onih koji žele sami provesti pravdu. Više od milijun vjernika sudjelovalo je na papinskoj misi u Bogoti. Bilo je i na tisuće onih koji su pogođeni sukobom u Kolumbiji, kao i skupina venezuelskih izbjeglica koji bježe od nasilja i bijede u svojoj zemlji.

Želja za trajnim mirom

Žrtve sukoba u Kolumbiji u potrazi su za mirom, a Venezuelci se nadaju potpori Crkve u dolasku do pomirenja. Franjo, u propovijedi u parku Simon Bolivar, osudio je “gustu tamu” koja izaziva nasilje i oduzima ljudske živote kako u Kolumbiji tako i u drugim zemljama svijeta. Napomenuo je da je takva tama žeđ za osvetom i mržnja prljaju ruke onih koji bi vlastitim autoritetom ispravljali zla i nepravde. Papa kaže kako je u Kolumbiju stigao kao hodočasnik mira i podupire teški proces prema miru i pomirenju.

Uključiti mlade u društvo

Taj je proces započeo potpisivanjem mirovnog sporazuma između vlade i gerilske skupine FARC, koja se razoružala i pretvorila u političku stranku, a prošloga je tjedna najavljen bilateralni prekid vatre s Nacionalno-oslobodilačkom vojskom (ELN). “Moramo opet jedni na druge gledati kao na braću i sestre, suputnike, suradnike u tom zajedničkom zadatku koji je domovina. Ostavite iza sebe sebičnost, strahove i paraliziranost i postanite promicatelji života”, kazao je Franjo, a u govoru čelnicima CELAM-a (Biskupska konferencija južnoameričkih zemalja) kazao je kako je jedini način da njihovo poslanje na kontinentu napreduje to da ojačaju i prošire uloge mladih, žena i laika općenito. Franjo je beatificirao kolumbijskog mučenika, biskupa Araucae Jesúsa Emilia Jaramilla Monsalvea ubijenog 1989. i oca Pedra Maríje Ramíreza Ramosa ubijenog 1948. tijekom nasilja između liberala i konzervativaca. Monsalveu je ubila organizacija ELN, a otac Ramos je znan i kao “mučenik iz Armera”.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?