vatikan

Otkazan sastanak pape Franje i ruskog patrijarha Kirila

Papa Franjo
22.04.2022.
u 18:44

Sveti Otac je kazao kako mu je žao što je plan morao biti "suspendiran" jer su mu vatikanski diplomati savjetovali da bi takav susret "mogao u ovome trenutku izazvati puno nejasnoća".

Planovi za sastanak pape Franje s ruskim patrijarhom Kirilom u Jeruzalemu u lipnju suspendirani su, kazao je Papa za argentinski list La Nación, prenose agencije. Podsjeća se pritom kako je Reuters 11. travnja izvijestio da Vatikan razmišlja o produljenju Papina posjeta Libanonu 12. i 13. lipnja za jedan dan kako bi se mogao sastati s Kirilom u Jeruzalemu 14. lipnja.

Sveti Otac je u razgovoru za argentinski list kazao kako mu je žao što je plan morao biti "suspendiran" jer su mu vatikanski diplomati savjetovali da bi takav susret "mogao u ovome trenutku izazvati puno nejasnoća".

To bi bio njihov tek drugi susret. Prvi put sastali su se na Kubi 2016., a bio je to prvi susret nekog pape i vođe Ruske pravoslavne Crkve od raskola između istočne i zapadne Crkve 1054, prenosi Nedjelja.ba.

Kiril je, inače, otvoreno podržao rusku invaziju na Ukrajinu, čime je podijelio pravoslavni svijet i izazvao internu pobunu kakvu se ne pamti, dok je Sveti Otac više puta (ne) izravno kritizirao Rusiju i predsjednika Vladimira Putina zbog rata, ocijenivši ga neopravdanom agresijom i invazijom te izrazivši žaljenje zbog nasilja nad žrtvama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?