UNIŠTIO SELA

Otkrivena jačina tornada koji je pogodio Češku, ministar: Nastala je i golema psihološka šteta

25.06.2021.
u 13:41

Iz češkog Hidrometeorološkog zavoda izvijestili su kako je tornado koji je uništio sela u južnoj Češkoj bio snage F3, ali se još uvijek ne mogu isključiti ni viši intenziteti. Tamošnji ministar unutarnjih poslova kazao je da je osim materijalne ovaj tornado uzrokovao i golemu psihološku štetu. 

- Stoga smo aktivirali radnu skupinu u ministarstvu gdje će psiholozi na unesrećenim područjima biti na raspolaganju, napisao je na svom Twitteru ministar Jan Hamaček. 

Inače, prema ljestvici snage tornada od F0 do F5 ovaj je bio u skupini 'velikih šteta' u kojem se ruše neki zidovi i krovovi, prevrću vlakovi, a većina drveća koja mu se nađu na putu budu iščupana. Najjača moguća snaga je F5 gdje dolazi do maksimalne štete i do kojih dolazi svega dva puta godišnje u svijetu. 

U Češkoj se godišnje pak dokumentira od jednog do pet ovih pojava, a tornado ove jačine nije zabilježen u modernoj češkoj povijesti. 

Policija je u međuvremenu potvrdila da se brojka poginulih popela na pet osoba, no vatrogasci su prošli najteže pogođena sela tako da se ne očekuje da će ta brojka dodatno rasti. 

Predsjednik Republike Miloš Zeman kazao je preko Twittera kako je aktivirana i vojska koja će pomoći unesrećenima u raščišćavanju srušenih kuća i objekata.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?