TOPLJENJE LEDENJAKA

Ovo su gradovi koji će prvi biti potopljeni. Među njima i jedan hrvatski

Grgo Jelavic/Pixsell
02.11.2020.
u 20:05

Znanstvenici su u "formulu" stavili učinak Zemljine gravitacije i njezine rotacije kako bi predvidjeli kako će se voda "redistribuirati" diljem svijeta

Oglobalnom zatopljenju i topljenju ledenjaka puno se govori, ali se zato ne čini puno da se ono zaustavi. A koliko je to ozbiljan problem može se vrlo dobro uvidjeti pomoću alata koji je osmislila NASA, a koji predviđa koji će gradovi biti potopljeni zbog topljenja ledenjaka izazvanog globalnim zatopljenjem.

Znanstvenici su u "formulu" stavili učinak Zemljine gravitacije i njezine rotacije kako bi predvidjeli kako će se voda "redistribuirati" diljem svijeta. 

– Alat za svaki grad daje jasnu sliku koji su ledenjaci od posebne važnosti – kazao je svojedobno BBC-ju jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da od topljenja velikih ledenih površina na zapadnom dijelu Grenlanda u Europi trebaju strahovati, uz London i Dubrovnik, i Tromso, Oslo, Atena, Sirakuza, Marseille, Gibraltar i Brest.

Znanstveni podaci pokazuju da je topljenje ledenjaka imalo utjecaja na rast razine mora tijekom 20. stoljeća, a u 21. stoljeću se taj utjecaj još povećao.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije