odlazak premijera Taavija Roivasa

Pala estonska vlada

vlada
08.11.2016.
u 07:09

ESTONSKA koalicijska vlada koju čine tri stranke pala je u ponedjeljak navečer, pošto su socijaldemokrati i konzervativci zatražili odlazak premijera Taavija Roivasa.

No pad vlade ne bi trebao donijeti veće promjene u vanjskoj politici te baltičke zemlje, članice NATO-a, EU-a i eurozone, ocjenjuje analitičar Ahto Lobjakas.

"Za socijaldemokrate u SDE-u i konzervativce u IRL-u, suradnja s Reformskom strankom (Roivasa) u ovoj vladi je završena", rekla je za AFP Heidi Ojamaa, glasnogovornica socijaldemokrata. Koalicija, na vlasti od travnja 2015., imala je 59 od 101 zastupnika u estonskom parlamentu.

Upozorivši da "Estonija ide prema lijevoj koaliciji" i da je to "opasno", potpredsjednik Reformske stranke i ministar unutarnjih poslova Hanno Pevkur rekao je za estonsku javnu televiziju da će vrh stranke na sastanku u utorak razgovarati o ostavci Taavija Roivasa (37).

"I SDE i IRL večeras službeno počinju nove koalicijske pregovore s oporbenom proruskom Strankom centra", rekao je za AFP politički analitičar Ahto Lobjakas.

Stranka centra koja u parlamentu ima 27 mjesta, druga je po veličini estonska stranka. Veoma je popularna u ruskoj manjini u ovoj zemlji s 1,3 milijuna stanovnika.

Stranka centra je proteklog vikenda imenovala novog predsjednika Juria Ratasa (38) koji bi, drže analitičari, mogao biti novi premijer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije