PODRŽAO VLADU

Papa Franjo protiv talijanskih biskupa: Ima onih koji 'kamenuju' nevine osobe

28.04.2020.
u 14:00

Papa Franjo je tijekom mise u utorak ujutro u kapelici doma Santa Marta u kojem živi pozvao na poštovanje mjera koje donosi talijanska vlada vezano za koronavirus. Naime, Talijanska biskupska konferencija (CEI) je prosvjedovala zbog činjenice da se u drugoj fazi, koja će nastupiti od 4. svibnja, nije dopustilo održavanje misa u crkvama, već samo sprovoda i to s najviše 15 osoba, a, kako je rekao kardinal Angelo Bagnasco, bit će, primjerice, otvoreni muzeji.

Premijer Giuseppe Conte je najavio kako će se do 4. svibnja iznijeti i obveze kojih se vjernici trebaju pridržavati za odlazak na mise i kada će one biti dozvoljene. No, papa Franjo je u homiliji kazao kako se u ovo vrijeme “kada se počinju dobivati upute za izlazak iz karantene, molimo Gospodina da svom puku, svima nama, udijeli milost opreza i poslušnosti prema uputa, kako se pandemija ne bi vratila“. Komentirajući čine apostola, papa Bergoglio je kazao kako ima i danas onih koji sude na osnovnu lažnih svjedočenja i “kamenuju” nevine osobe.

Bestijalnost je krenuti od lažnih svjedočenja, lažnih vijesti, kleveta kojima se zagrijava narod kako bi se provela pravda, a to je prvi linč, kazao je Franjo, te dodao kako ima i onih koji takvim klevetama žele nekog političara izbaciti iz igre prije izbora. U vrijeme prvih “kršćanskih mučenika se upotrebljavao narod koga se zavaralo”, kazao je Papa i spomenuo kako se to događa i danas, primjerice s Asiom Bibi koje je toliko godina u zatvoru osuđena klevetama.

- Pred lavinom lažnih vijesti se stvara javno mišljenje se pokoji puta ne može ništa učiniti. Pri tome mislim na Shoah. Stvoreno je mišljenje protiv naroda kako bi ga se odstranilo.

Onda postoji i mali svakodnevni linč kojim se želi osuditi ljude, stvoriti loš glas, mali svakodnevni linč ogovaranja koji stvara mnijenje kako bi se osudilo osobe, kazao je Franjo i naglasio kako postoji jasna i transparentna istina. Papa je pozvao da se promišlja o našim svakodnevnim izrazima, jer pokoji puta s našim komentarima započinjemo s linčom. Talijanska crkva nema nikakvu želju da se sučeli s vladom ni da učini nešto izvan mjera, već smo za konstruktivni dijalog, izjavio je podtajnik CEI-a mons. Ivan Maffeis nakon papinih riječi.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?