Europski parlament

Papa Franjo: U Europskoj uniji treba biti cijeli Balkan

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
26.11.2014.
u 10:19

Izgradite Europu koja se ne okreće oko ekonomije, nego oko svetosti ljudskog bića

Europa se doima umornom i starom, poput bake koja više nije ni plodna ni živahna, a velike ideje koje su nekoć inspirirale Europu danas kao da su izgubile svoju atraktivnost, kao da su zamijenjene birokratskim tehnikalijama institucija. Poručio je to papa Franjo u govoru pred zastupnicima u Europskom parlamentu u Strasbourgu, na svom drugom europskom putovanju i vjerojatno najkraćem papinskom putovanju u povijesti. U Strasbourgu, je naime, boravio samo 4 sata.

Ni riječi o Ukrajini

Na kraju govora podsjetio je da proces proširenja EU neće biti cjelovit bez ulaska svih zemalja Balkana u članstvo. Njihov ulazak u EU bio bi “odgovor na čežnje za mirom u regiji koja je uvelike propatila tijekom ratova u prošlosti”, rekao je papa Franjo. Na iznenađenje mnogih, ni u govoru u EP-u ni u drugom govoru u Vijeću Europe papa nije ni riječju spomenuo Ukrajinu i rat koji je u toj zemlji odnio tisuće života, uz prijetnju da se pretvori u puno širi sukob zapadnih zemalja i Rusije.

Iako je kritički secirao stanje Europe danas, koju mnogi zaista smatraju previše zatvorenom u institucije i udaljenom od stvarnog života građana, papa Franjo naglasio je da, kao pastir, želi uputiti poruku nade i ohrabrenja građanima Europe. Pred same europske zastupnike, među ostalima i pred njih 11 iz Hrvatske, postavio je težak zadatak: “Vi morate održati na životu demokraciju europskih naroda”. Pozvao ih je na “izgradnju Europe koja se ne okreće oko ekonomije, nego oko svetosti ljudskog bića i oko neotuđivih vrijednosti”.

– Tražim od vas da radite kako bi Europa ponovno pronašla svoju dobru dušu – rekao je papa Franjo. Naglasio je da kršćanska baština Europe ne predstavlja opasnost za svjetovnost država, već upravo suprotno: “Ona ih obogaćuje”.

Poglavar Katoličke crkve govorio je o solidarnosti među ljudima i spomenuo “usamljenost” kao jednu od najčešćih bolesti u Europi. To je usamljenost starijih koji se osjećaju odbačenima pred kraj svojih života, ali i usamljenost mladih kojima nedostaju šanse za budućnost. Spomenuo je i usamljenost siromašnih, ali i migranata koji traže sreću u Europi.

Očuvanje okoliša

– Mora postojati zajednički odgovor na pitanje migracije. Ne možemo dopustiti da Mediteran postane golemo groblje – rekao je papa Franjo.

Umjesto u papamobilu, kroz Strasbourg se vozio u obiteljskom Peugeotu, a osim posjeta dvjema institucijama, nije se nigdje drugdje zadržavao.

U govoru u EP-u, nakon kojega je ispraćen dugotrajnim pljeskom, papa Franjo je spomenuo važnost poljoprivrede i zauzeo se za očuvanje okoliša korištenjem alternativnih izvora energije. Neke od tih poruka nagnale su HSS-ovu europarlamentarku Marijanu Petir da zaključi: “Sve Papine ključne poruke ja provodim kao političarka”. Papa Franjo spomenuo je i radnike.

– Radu treba dati dostojanstvo. To znači također definirati socijalni kontekst kojem neće biti cilj da iskorištava ljude, nego će ljudima kroz posao jamčiti mogućnost da osnuju obitelj i da prehrane djecu – rekao je papa Franjo.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
rosa
13:40 26.11.2014.

Papa Franjo je prije svega čovjek pa onda papa.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?