SVETI OTAC

Papa kritizirao prehrambene navike 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom

YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL
16.10.2019.
u 18:37

Prekomjerna težina ne simbolizira samo bogate narode već je i pokora u siromašnim zemljama, gdje se jede malo i loše, precrtavanjem prehrambenih modela razvijenih regija, upozorio je Papa

Papa Franjo je u srijedu kritizirao "loše i razorne" prehrambene navike oko 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom na planetu u poruci poslanoj UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO) prilikom Svjetskog dana hrane.

"Vidimo kako hrana prestaje biti sredstvo za preživljavanje i postaje sredstvo osobnog uništenja", komentirao je Papa u poruci FAO-u.

"Tako pored 820 milijuna gladnih, na drugoj strani jezičca na vagi imamo 700 milijuna osoba s prekomjernom težinom, žrtava loših prehrambenih navika", naglasio je.

Prekomjerna težina ne simbolizira samo bogate narode već je i pokora u siromašnim zemljama, gdje se jede malo i loše, precrtavanjem prehrambenih modela razvijenih regija, upozorio je Papa.

"Patologije povezane s bogatstvom" dovode do dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, ali i anoreksije i bulimije. Moramo se boriti protiv poremećaja prehrane životnim stilom nadahnutim vizijom onoga što nam je ponuđeno, njegovanjem skromnosti, umjerenosti, suzdržanosti, samokontrole i solidarnosti", preporučio je argentinski Papa.

On je ocijenio "okrutnim, nepravednim i paradoksalnim" da danas postoji hrana za sve ali da ona nije svima dostupna. On je istaknuo da žali što se u nekim dijelovima svijeta hrana rasipa, baca, pretjerano konzumira ili je namijenjena za neprehrambene svrhe.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije