vatikan

Papa se ispričao zbog otkazivanja putovanja u Afriku

papa franjo
VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
12.06.2022.
u 16:53

"Jako mi je žao što sam bio primoran odgoditi ovo putovanje, koje i dalje s nestrpljenjem iščekujem", rekao je u nedjeljnom obraćanju vjernicima koji su se okupili na Trgu svetoga Petra.

Papa Franjo ispričao se u nedjelju građanima Demokratske Republike Konga i Južnoga Sudana zbog toga što je bio primoran otkazati posjet tim državama uslijed problema s koljenom, a vjernike je pozvao neka ne dopuste da otupe na rat u Ukrajini već da se i dalje mole za mir.

Vatikan je u četvrtak objavio da je papino putovanje, koje je bilo predviđeno od 2. do 7. srpnja odgođeno na neodređeno vrijeme zbog problema s koljenom 85-godišnjeg pape zbog kojih već više od mjesec dana koristi invalidska kolica.

"Jako mi je žao što sam bio primoran odgoditi ovo putovanje, koje i dalje s nestrpljenjem iščekujem", rekao je u nedjeljnom obraćanju vjernicima koji su se okupili na Trgu svetoga Petra.

"Molim vas da mi oprostite zbog ovoga. Pomolimo se zajedno da uz Božju pomoć i uz liječničku pomoć dođem k vama što prije", rekao je Franjo izravno se obraćajući građanima i vlastima obiju zemalja.

Put je otkazan kako Papa ne bi ugrozio rezultate terapije za koljeno kojoj je već podvrgnut, a putovanje će se realizirati naknadno, objavio je Vatikan ne navodeći ništa o putovanju u Kanadu planiranom od 24. do 30. srpnja. 

U nedjelju je rekao da ima problema s nogom, a vjeruje se da je riječ o pokidanom ligamentu. Papa Franjo pati i od išijasa, zbog čega je često šepao i prije nego što je izvijestio o problemima s koljenom.

Vatikanski izvori su objavili da Franjo za olakšanje tegoba prima nekoliko injekcija tjedno i odgovarajuću fizikalnu terapiju. Nadao se da će barem djelomično uspjeti vratiti sposobnost hodanja prije početka najavljenog putovanja. 

Isti izvori su kazali da je papa protiv operativnog zahvata zbog problema koje je imao kada je primio opću anesteziju prije godinu dana za vrijeme operacije debelog crijeva. 

Obraćajući se vjernicima Sveti Otac ih je ponovno pozvao da se ne navikavaju na rat u Ukrajini. "Nemojmo dopustiti da vrijeme otupi naše osjećaje boli i brige za te mučenike", rekao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije