nakon izjava Macrona

Pariz poziva na stvaranje europskog "stupa" u NATO-u

NATO
13.11.2019.
u 20:23

Europske zemlje bi trebale zajedno formirati "stup" u okviru NATO-a, predložila je u srijedu francuska ministrica obrane Florence Parly zamoljena da komentira sporne izjave predsjednika Emmanuela Macrona o "moždanoj smrti" Sjevernoatlantskog saveza.

"Kada je predsjednik Republike spomenuo moždanu smrt NATO-a, to ne znači smrt NATO-a, ali  (...) nitko ne može zanemariti krizu kroz koju prolazi organizacija", istaknula je u Senatu.

"Naravno, na čisto vojnom planu stvari funkcioniraju. NATO je snažno oruđe (...) No to ne smije sakriti bit", istaknula je.

Ministrica je napose osudila "očit nedostatak obrambenih napora Europljana, gdje bi čak i Europljani trebali formirati svoj stup unutar Saveza".

Po njezinim riječima, postoji "ozbiljna sumnja u jamstvo američke sigurnosti" i "temeljito propitivanje o solidarnosti između saveznika kada Turci napadaju upravo one koji se bore protiv Daecha (arapska kratica za skupinu Islamsku državu)" u Siriji, dodala je.

"Ne možemo biti zadovoljni takvim stanjem", dodala je Parly, rekavši da će se Francuska "na summitu (NATO-a) u Londonu zauzeti za to da se počne razmišljati o budućnosti saveza".

"Europske obrane nema bez NATO-a i obratno", zaključila je.

Francuski predsjednik, za kojega je europska obrana važna tema, potaknuo je početkom studenog val kritika unutar saveza ocijenivši da je NATO u stanju "moždane smrti".

Njegovu su izjavu kritizirale njemačka kancelarka Angela Merkel i novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koje su, poput mnogih Europljana, sumnjičave kada je riječ o mogućnosti snalaženja u vojnom pogledu bez Sjedinjenih Država.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije