OBRANA VUKOVARA

Pavliček na obljetnici: 'Zadro je bio prvi među divovima koji su stali u obranu protiv velikosrpske agresije'

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
16.10.2020.
u 17:45

U Vukovaru su istim povodom bili hrvatski ministri obrane i vanjskih poslova, Mario Banožić i Gordan Grlić Radman, koji su također govorili o značaju kakav je Zadro imao među braniteljima i kako je postao jedna od ikona hrvatske borbe za neovisnost.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, a potom i skupom na Trpinjskoj cesti, danas je obilježena obljetnica smrti zapovjednicima obrane Vukovara general-bojniku Blagi Zadri i pukovniku Alfredu Hillu. Njih dvojica poginula su na današnji dan prije 29 godina i to Zadro u Kupskoj ulici, a Hill u vukovarskoj četvrti sajmište.

- Životni stil, ideale i način na koji je general bojnik Blago Zadro vidio Hrvatsku, po mnogo čemu možemo i primijeniti i danas 2020. godine. Vrlo je važno da uvijek pronosimo istinu o postojanju generacija i takvih ljudi kao što je bio general bojnik Blago Zadro. Od svih u Hrvatskoj očekujem da promiču ideale za koje je živio Blago Zadro i domoljublje kojim se rukovodio u obrani Vukovara i Hrvatske, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. U Vukovaru su istim povodom bili i ministri obrane i vanjskih poslova, Mario Banožić i Gordan Grlić Radman, koji su također govorili o značaju kakav je Zadro imao među braniteljima i kako je postao jedna od ikona hrvatske borbe za neovisnost.

- General Blago Zadro nije bio samo general već je bio otac, brat i prijatelj svojim suborcima. Bio je prvi među jednakima, prvi među divovima jer samo na takav način možemo opisati one koji 1991. godine goloruki stali u obranu protiv velikosrpske agresije. Ovim putem im se želimo zahvaliti jer povijest je već ispisana i nikada se ne može prekrojiti koliko god se pojedini trudili izjednačiti žrtvu i agresora“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara, koji je i organizator obilježavanja, Tomislav Josić okupljenima je rekao da je Blago Zadro bio istinski velikan i domoljub te da ne smijemo dopustiti drugima da nam pišu povijest. Suborac Blage Zadre i pripadnik Turbo voda Stipe Mlinarić Čipe kazao je kako im je Zadro bio ne samo zapovjednik nego i prijatelj, brat i otac.

- Vodio je računa o svemu i nakon njegove smrti više ništa nije bilo isto. Bio je prije svega veliki čovjek i iznimno hrabar, a koliko je bio sposoban govori i podatak kako je Trpinjska cesta bila prozvana „grobljem tenkova“.

Uvijek je išao prvi i nije htio nositi pancirku jer je, kako je govorio, nisu imali niti njegovi dečki. Pazio je da u istu akciju nikada zajedno ne idu dva brata. Blago Zadro bio je istinski velikan i čovjek koji je živio, borio se i umro za Hrvatsku, rekao je Mlinarić. Blago Zadro poginuo je prilikom proboja neprijateljskih snaga u Vinogradskoj ulici. Na intervenciju je krenuo sa 6 suboraca te je bio pokošen hicima iz mitraljeza. Dolaskom ostalih suboraca borba je trajala nekoliko sati nakon čega su izgubljeni položaji vraćeni, a izvučeno je i tijelo Blage Zadre.

Prebačen je u nekadašnji Mustang, a kasnije je pokopan na groblju kod bolnice i to u grobnici s šifrom koju je znalo samo nekoliko njegovih suboraca. Oni i danas, s odmakom od 29 godina, kažu kako je taj 16. listopad 1991. godine bio početak kraja obrane Vukovara. Ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola, Osnovna škola u Borovu Naselju te ulice u Grudama, Splitu, Zagrebu i Vukovaru. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?