vlada rh

Plenković: Hrvatska nema veze s NDH i nije faktor nestabilnosti

Patrik Macek/PIXSELL
29.08.2019.
u 12:21

Želim osuditi sve napade na pripadnike srpske manjine koji su se dogodili u posljednje vrijeme. Važno je da je policija djelovala brzo i da su pronađeni svi počinitelji te će oni odgovarati. Riječ je o nedjelima za koja će pojedinci odgovarati, a nije riječ o nekakvoj klimi u društvu ili da je to odraz bilo kakve politike - kazao je na početku sjednice Vlade RH hrvatski premijer Andrej Plenković. 

- Prva smo Vlada koja gradi politiku uključivosti svih manjina u politički život, štitimo njihova prava i želimo da se osjećaju dobro i sigurno. Od toga nećemo odstupiti. Stoga smo inzistirali da u parlamentarnoj većini budu svi predstavnici manjina. To je dobro za uspostavljanje povjerenja i tolerancije - naglasio je Plenković. 

Dodao je i kako odbacuje teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti na jugoistoku Europe. - Ta teza ne stoji niti u jednoj varijanti. Rješili smo sve svoje temeljne nacionalne zadaće i gradimo društvo u kojem se svi trebaju dobro osjećati. To je Hrvatska u 2019. godini. Isto tako, Hrvatska je i faktor stabilnosti te pokretač država jugoistoka Europe te njihov zagovornik na putu prema EU.

Osvrnuo se i na usporedbe s NDH.

- Uspoređivati današnju modernu Hrvatsku s NDH je nedopustivo. Ona nema veze s NDH. Utemeljna je na Domovinskom ratu i demokratskim procesima. Stasala je zahvaljujući odvažnosti i hrabrosti svih koji su dali živote za nju. Ovo je zemlja koja je i ugledna u međunarodnoj zajednici, a naš položaj nikad nije bio snažniji.  

Premijer je kazao i kako svi zajedno moramo raditi na tolerantnijoj klimi u društvu. - Postoje pojedine političke opcije, snage i ljudi koji svoj politički život i put opstanka vide u kreiranju napetosti. Posebice između Hrvata i srpske manjine ili pak na poentiranju u odnosima između Hrvatske i Srbije. Međutim, to nije politika Vlade, HDZ-a i parlamentarne većine. Naša je politika izgradnja normalnih dobrosusjedskih odnosa, rješavanje svih pitanja, pa i onih zaostalih iz velikosrpske agresije Miloševićevog režima, ali na civiliziran način. A pitanje zaštite prava srpske manjine je uređeno po najvišim europskim standardima i to ćemo njegovati. Mi kažemo dosta spirali mržnje.   

Za rast BDP-a kazao je kako hrvatsko gospodarstvo već 20 kvartala bilježi rast. - Nadam se da će i treće tromjesečje biti pozitivno. Ovaj rast je veći nego u Europskoj uniji - istaknuo je Plenković.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade bilo je i izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative "67 je previše“ o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Sindikalna inicijativa "67 je previše" prikupila je 748.624 potpisa za referendum kojim traže promjenu uvjeta za odlazak u mirovinu. - Provjerom broja i vjerodostojnosti procjena je kako je 708.713 potpisa birača vjerodostojno - izvijestio je državni tajnik Nekić nakon čega je izvješće prihvaćeno.  
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije