Hrvatski premijer

Plenković: Hrvatska vojska imat će trostruku ulogu u misiji EUMAM

Andrej Plenković
Patrik MacekPixsell
24.11.2022.
u 12:29

Hrvatskom saboru upućen je prijedlog vlade o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, "EU Military Assistance Mission - Ukraine" (EUMAM).

Hrvatska Vlada je u četvrtak Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM) pri čemu je premijer Andrej Plenković naveo tri načina na koja će HV pomagati Ukrajini.

Hrvatskom saboru upućen je prijedlog vlade o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, "EU Military Assistance Mission - Ukraine" (EUMAM).

U slučaju pozitivne odluke Hrvatskog sabora, hrvatska vojska pomagat će Ukrajini na tri načina. 

"Da hrvatski časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU-a koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj", objasnio je Plenković i rekao da očekuje zanimljivu političku raspravu u Hrvatskom saboru. 

Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a. 

"Hrvatska bi sudjelovanjem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u potpori zajedničke sigurnosne i obrambene politike i međunarodnoj sigurnosti. Sudjelovanjem hrvatske vojske u misiji za potporu Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci oružanih snaga Ukrajine", rekao je hrvatski ministar obrane Mario Banožić, prenosi Hina. 

Hrvatska Vlada predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?