Hrvatski premijer

Plenković o AstraZeneci: Cjepivo treba temeljito ispitati

Zeljko Hladika/PIXSELL
15.03.2021.
u 17:27

U Središnjici HDZ-a Hrvatske održat će se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a s početkom u 17 sati. Predsjednik HDZ-a RH Andrej Plenković obratio se javnosti prije sjednice. 

Kazao je kako neke od ključnih tema o kojima će razgovarati su lokalni izbori, kao i brojne aktivnosti na vladi.  Upitan o mogućoj obustavi cjepiva AstraZenece, kazao je: - Mi smo u kontaktu s HZJZ-om. Neke zemlje u sklopu opreza obustavile su. Naš stav je da cjepivo treba temeljito ispitati.

Sutra će biti odluka Europske agencije o lijekovima o cjepivu. 

- Naručivanje cjepivo krenulo je prije ljeta. Prvo cjepivo koje je u tom trenutku bilo najbliže da bude gotovo bilo je AstraZenecino - nadometnuo je premijer istaknuvši kako nitko nije znao da bi moglo doći do problema s proizvodnjom cjepiva.  

- Nastao je problem jer kompanija od koje smo najviše naručili ima najviše problema u dostavi cjepivi. No, nije samo nama, već i cijeloj Europskoj uniji. 

Plenković je kazao kako su u trenutku naručivanja napravili sve što je bilo moguće. Stava je da treba napraviti korektivni mehanizam prema zemljama koje su naručile više AstraZenecinog cjepiva. 

- Sve količine su naručivane preko Europske komisije. Ako ja kažem da smo naručili do sada 8,7 milijuna doza, to je podržano s određenim dokumentima. Veliko nezadovoljstvo postoji u Komisiji jer nisu ispoštovane dogovorene doze. Borba protiv koronavirusa je na razini cijelog svijeta. 

Kazao je kako će odluka struke biti ključna u tome hoće li se nastaviti cijepljenje AstraZenecom.  Upitan o COVID-putovnicama, naveo je kako će Komisija odluku objaviti u srijedu. 

- Te certifikate bi priznavale sve države. To bi omogućile zemljama poput Hrvatske da imaju turističku sezonu - rekao je i dodao se da se očekuje da bi odluka o tome mogla biti kroz tri mjeseca i da to ne može ići preko noći. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije