ZAMJENA ZA STIERA

Plenković otkrio tko će biti nova ministrica vanjskih poslova

Patrik Macek/PIXSELL
12.06.2017.
u 20:12

Marija Pejčinović Burić bit će nova ministrica vanjskih i europskih poslova.

Nova hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova bit će Marija Pejčinović Burić, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković, dodajući da od bivšeg ministra Davora Ive Stiera koji je ranije tijekom dana podnio ostavku, očekuje "lojalan i angažiran" rad u Hrvatskom saboru. 

"Nova ministrica vanjskih i europskih poslova bit će Marija Pejčinović Burić. Mi smo to dogovorili. Ja očekujem normalno funkcioniranje vlade. Ona će u dogovoru s predsjednikom Sabora biti na dnevnom redu i odbora i plenarne sjednice, a kolega Stier će i dalje biti aktivan u Hrvatskom saboru", rekao je Plenković u Dnevniku HTV-a.

Želim da HDZ bude čvrsto usidren na desnom centru Današnja Stierova ostavka bila je očekivana, rekao je premijer, dodajući da su o tome razgovarali "već dulje, tijekom proteklih mjeseci", i da je kod Stiera osjećao "određene rezerve". Plenković je rekao da nije sa Stierom razgovarao o njegovoj odluci da se vrati u Sabor i ostane glavni tajnik HDZ-a, ali je naglasio da od njega očekuje "lojalan i angažiran rad u Hrvatskom saboru" na tragu onoga kako je HDZ vidio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. "U svakom slučaju ono što želim je da HDZ bude čvrsto pozicioniran i usidren na desnom centru, da ga pozicioniram baš tamo gdje ga je vidio i želio naš prvi predsjednik i utemeljitelj Franjo Tuđman. Ako kolega Stier namjerava pridonijeti takvom pozicioniranju HDZ-a, dobrodošao je", naglasio je Plenković, dodajući da od njega očekuje "lojalan i angažiran rad u Hrvatskom saboru".

Stabilna koalicija  - Napravili smo sve što smo najavljivali u proteklim tjednima. U Saboru smo predstavili nove ministre i dobili su povjerenje. Nastavljamo s normalnim radom. I ranije je bilo Vlada koje su funkcionirale na 80-tak zastupnika. Želimo nastaviti poruku političke stabilnosti - nema trećih parlamentarnih izbora u dvije godine. Zbog toga cijenim HNS - kazao je Plenković i dodao da će ovo biti stabilna koalicija. 

Na pitanje je li ta koalicija prevara birača, Plenković je ponovio da je u našem izbornom sustavu gotovo nemoguće da netko dobije 76 zastupnika nakon izbora. - Svi moraju slagati nekakve koalicije nakon izbora. Je li prevara birača Mosta bilo to što su išli s HDZ-om - upitao je Plenković i dodao da ne stoji rečenica da je to "prevara birača".  Naglasio je da u Europskom parlamentu pučani i liberali "sasvim normalno" koaliraju. - Ako je to i tabu u Hrvatskoj, onda sam tu da rušim takve tabue - kazao je Plenković te dodao da ovoliko jak HDZ nije bio od 90-ih godina. Požalio se da se u Saboru ponekad čuje samo kritika, a ne daje se alternativa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?