Hrvatski premijer

Plenković: Razmišljamo o nekoliko mogućih iskoraka vezano za mjere

Andrej Plenković
Igor Kralj/Pixsell
10.02.2021.
u 20:40

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da Vlada razmišlja o nekoliko mogućih iskoraka vezano za popuštanje mjera nakon 15. veljače, a predstavit će ih sutra na Vladi RH.

Plenković je nakon sjednice Gradskog odbora HDZ-a na upit ide li se u popuštanje mjera nakon 15. veljače rekao novinarima da misli da u ovim okolnostima treba nagraditi sugrađane koji su pokazali veliku dozu strpljenja i odgovornosti.

"U ovom razmišljamo o nekoliko mogućih iskoraka koje ćemo sutra predstaviti na Vladi", istaknuo je premijer.

Vezano za novi soj virusa koji se pojavio u u Hrvatskoj Plenković je istaknuo kako je sada  zadaća epidemiologa da precizno utvrde i ograniče situacije gdje se pojavljuje novi soj.

Rekao je kako je Južni Tirol, u kojem je u porastu zaraza novim sojem, tretiran kao zemlje iz kojih se u Hrvatsku ne može.

"Nastojat ćemo zaštititi Hrvatsku režimom na granici koji nam omogućuje da ne dođe u većoj mjeri do novih varijanti i novih sojeva. Bit ćemo oprezni, pratimo što se zbiva u drugim zemljama", rekao je Plenković.

O cijepljenju Borasa: Iznenadila me ta činjenica

Premijer je komentirao i slučaj cijepljenja rektora Damira Borasa koji se cijepio na Klinici za stomatologiju KBC-a Zagreb unatoč tome što je prebolio koronavirus pa stoga nije spadao u prioritetnu skupinu.

Plenković je rekao da ga je iznenadila ta činjenica, "a na tom tragu je bio i stav ministra zdravstva Vilija Beroša danas".

Objašnjenje s Rebra kako je došlo do cijepljenja nije želio komentirati jer "ništa o tome ne zna". Objašnjenje je kako se rektor sa suprugom 25. siječnja našao na stomatološkom pregledu, baš u trenutku kada se cijeli odjel cijepio. Nakon procjepljivanja zdravstvenih djelatnika ostale su tri prorijeđene doze koje bi se inače morale baciti.

"Mogu jedino primiti k znanju to objašnjenje", rekao je premijer.

Poručio je da je bitno da se poštuje plan cijepljenja koji je Vlada usvojila.

"Svi županijski zavodi za javno zdravstvo, ravnatelji bolnica i svi zaduženi za cijepljenje, zdravstveni djelatnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti moraju voditi o redoslijedu prioriteta", naglasio je.

S obzirom da su postojale dileme, ocijenio je dobrim što se pokazalo da je cjepivo AstraZenece dobro i za ljude iznad 65 godina i sto posto štiti od najgorega ishoda, težih oblika bolesti, težih simptoma.

"Sva tri cjepiva su jednako pouzdana i dobro je da se što veći broj sugrađana procijepi", poručio je.

Plenković je naglasio kako je dobro da smo danas dobili bitne nove informacije koje upućuju na zaključak da ćemo tijekom veljače i ožujka prema svemu onome što imamo od Pfizera, Moderne i AstraZenece, osigurati za hrvatske građane više od 600.000 doza do 1. travnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije