BANGUI

Pobunjenici u Centralnoafričkoj Republici ubili šestoricu vojnika

29.04.2022.
u 16:11

Pobunjenici su ubili najmanje šestoricu vojnika u napadu na vojni položaj u četvrtak na jugoistoku Centralnoafričke Republike, u posljednjem incidentu u desetljeće dugom sukobu, saopćili su u petak lokalni zvaničnik i direktor bolnice.

Pripadnici alijanse oružanih grupa, poznate kao Koalicija patriota za promjene (CPC), napali su vojni logor u predgrađma Bakoume u četvrtak rano ujutru, saopćio je zvaničnik lokalne vlade koji je tražio da ne bude imenovan iz sigurnosnih razloga.

Šestorica vojnika i četvorica pobunjenika su ubijeni, kazao je on.

Mineralima bogata Centralnoafrička Republika zahvaćena je nasiljem otkako je koalicija većinski muslimanskih Seleka pobunjenika svrgnula ondašnjeg predsjednika Francoisa Bozizea u 2013., izazivajući osmazde većinski kršćanskih milicija.

U posljednjim se godinama vojska – uz podršku mirovnih snaga Ujedinjenih naroda, ruskih i ruandskih vojnika bori protiv militanata CPC koji pokušavaju poništiti izborni ishod iz prosinca 2020. na kojima je predsjednik države Faustin-Archange Touadera osvojio drugi mandat, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije