NA OSJEČKOM SUDU

Počinje novo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama – optužena tri Mamića

Zdravko Mamić
Armin Durgut/PIXSELL
19.10.2020.
u 08:44

Zdravka Mamića se tereti da je s računa Dinama u Klagenfurtu podigao 2,2 milijuna eura i trošio ih za svoje potrebe

Danas počinje novo suđenje braći Mamić za izvlačenje novca iz Dinama. Riječ je o postupku u kojemu su spojene druga i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, a njemu će se suditi u odsutnosti jer je i dalje u bijegu. Dok je u trećoj optužnici sam Zdravko Mamić, u drugoj su, podsjetimo, i imena brata mu Zorana te sina Marija Mamića, zatim Damira Vrbanovića, Nikkyja Arthura Vuksana, Igora Krote i Sandra Stipančića.

Tamo se ovu sedmoricu tereti za zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna. Spis je to od nevjerojatnih 46.000 stranica, a za njega je rezervirana cijela jedna soba na Županijskom sudu u Osijeku. I krcata je. Popis svjedoka, i to samo onih koje je predložilo tužiteljstvo, broji više od 180 imena.

Riječ je, naime, o optužbama da se novac iz Dinama izvlačio preko off shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima... Na čelu tih tvrtki, prema USKOK-u, kao vlasnici ili voditelji poslovanja bili su Mario Mamić, Vuksan, Vrbanović, Krota i Stipančić.

Zdravko Mamić je, tvrdi USKOK, kao čelni čovjek Dinama inkriminiranih godina, dakle od konca 2004. do konca 2015., dogovarao sklapanje ugovora između tih tvrtki i Dinama. USKOK smatra da su ugovori sklapani za usluge koje nisu obavljene, a istodobno su tim tvrtkama neosnovano prepuštana ekonomska prava od transfera igrača koje bi Dinamo u budućnosti prodao nekom drugom klubu. Obuhvaćeni su transferi desetak igrača Dinama, a među njima Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja, Mihaela Mikića, Luke Modrića, Marija Mandžukića...

Što se treće optužnice tiče, Zdravka Mamića se tereti da je s računa Dinama u Klagenfurtu podigao 2,2 milijuna eura i trošio ih za svoje potrebe. Događalo se to, po optužnici, od rujna 2002. pa do ožujka 2007..

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije