njemačka

Podjele u njemačkoj koalicijskoj vladi oko migrantske politike

18.06.2018.
u 11:44

Bavarski saveznici njemačke kancelarke Angele Merkel, Kršćansko-socijalna unija (CSU), odlučit će u ponedjeljak hioće li prkositi provedbom plana o ograničenju imigracije na njemačkim granicama i riskiraju destabiliziranje tromjesečne koalicije.
 
Sporenje oko imigracije između Merkel i njezinih konzervativnih saveznika iz CSU-a eskaliralo je u prošlom tjednu, ali su se u nedjelju pokazali nagovještaji mogućeg kompromisa kada je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, koji je čelnik CSU, izjavio da se podjele mogu prevazići.

Seehofer želi da Njemačka ima pravo odbiti migrante koji su već registrirani u drugoj članici EU, ali se Merkel protivi njegovom jednostranom potezu koji bi poništio njezinu politiku otvorenih vrata iz 2015. godine i potkopao bi njezin autoritet.

To bi također predstavljalo nazadak za Schengensku zonu slobodnog putovanja unutar EU, u vrijeme kada su podjele u bloku duboke. Ukoliko Seehofer, uz podršku CSU, odluči prkositi kancelarki, to bi svakako prinudilo Merkel da ga smjeni.

Čak je bilo i govora da bi se 70-godišnja koalicija između CSU i Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel mogla  raspasti.  U tom bi slučaju koalicija Merkel, koja također uključuje Socijaldemokrate, izgubila parlamentarnu većinu. 

Zauzimajući pomirljiviji ton u kolumni u novinama Frankfurter Allgemeine Zeitung, Seehofer također navodi da je u pitanju kohezija Europe i Njemačke. 

- Situacija je ozbiljna ali se može prevazići - piše on, dodajući da je postizanje sporazuma na summitu EU 28 i 29. lipnja od ključnog značaja.  

Pozvao je članice EU da jamče zaštitu vanjskih granica bloka, da pravedno rasporede ljude kojima je dopušteno da ostanu i da brzo vrate one kojima je uskraćeno to pravo. 

Merkel je odlučna u tome da je potrebno europsko rješenje i traži bilateralne sporazume s nekim od partnera kao što su Italija i Grčka, slične onom dogovorenom između Turske i EU u 2016., prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije