STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Pojavi li se danas epidemija kobne su posljedice za čovječanstvo

Getty Images
21.09.2018.
u 17:08

Dingwall je kazao i kako se vlasti većinom pripremaju za katastrofe kao što su uragani, potresi, a zanemaruju mogućnost dolaska neke nove epidemije

Stručnjak za zarazne bolesti i profesor sa Sveučilišta Nottingham Trent, Robert Dingwall upozorava kako nas moderna medicina neće moći zaštiti pojavi li se epidemija kao što je bila španjolska groznica, a ako se pojavi u današnjem vremenu, odnijet će duplo više života. 

"Ako je 1918. epidemija odnijela 100 milijuna života, danas bi odnijela oko 400 milijuna", objašnjava profesor.  On vjeruje da bi se epidemija ponovno mogla pojaviti. Kazao i kako se vlasti većinom pripremaju za katastrofe kao što su uragani, potresi, a zanemaruju mogućnost dolaska neke nove epidemije, za koju kaže mogla bi se jako brzo proširiti i imati kobne posljedice za čovječanstvo. U današnjem vremenu bakterije bi se ekspresno brzo širile (npr. u javnom prijevozu) te bi tako epidemija u vrlo kratkom roku uspjela zaraziti mnoštvo ljudi.

Španjolska gripa, koja se pojavila 1918. godine usmrtila je između 50 i 100 milijuna osoba diljem svijeta, a uzročnik gripe bio je podtip ptičje gripe H1N1. Obuhvatila je cijeli svijet te se smatra jednom od najvećih katastrofa u povijesti čovječanstva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?