KONAČNO ISTINA!

Policija otkrila ubojicu curice nakon 58 godina: Pomogao im tinejdžer koji je slučajno saznao za slučaj

JOHN GASTALDO/REUTERS/PIXSELL
13.02.2022.
u 18:39

Neki od članova obitelji dobrovoljno su dali uzorak DNA pa je broj mogućih sumnjivaca pao na njih četiri.

Policija u Pennsylvaniji otkrila je identitet osobe koja je 1964. godine ubila 9-godišnju curicu Marisu Ann Chiverella. Riječ je o zločinu koji je godinama izazivao jezu kod stanovnika mjesta Hazleton, a obitelj nesretne curice nikad nije odustala od svojih zahtjeva da se pronađe ubojica.

- Pennsylvanijska državna policija osnovana je 1905. godine, stoga preko više od pola našeg postojanja istražujemo ovaj slučaj - izjavio je poručnik Devon M. Brutosky na konferenciji na medije na kojoj su izneseni detalji o istrazi koja je trajala desetljećima, piše New York Times.

Brutosky je kazao da su istražitelji koristili DNK analizu i genealoško istraživanje kako bi kao ubojicu identificirali Jamesa Paula Fortea, koji je imao 22 godine kad je silovao i ubio Marisu Chiverellu. On je živio šest ili sedam blokova od obitelji djevojčice, međutim policija nije mogla utvrditi je li imao raniju povezanost s 9-godišnjakinjom ili drugim članovima njezine obitelji.

Forte je umro 1980. godine. Policija je mogla potvrditi kako su bili ranije upoznati s njime jer je on 1974. godine napao ženu koja im je nedavno rekla da je uvjerena da bi je ubio da joj nije pomogao slučajni prolaznik koji je vidio što se događa. Par godina kasnije optužen je za vrebanje, ali više detalja o tome policija nije iznijela.

Kako su ga otkrili nakon toliko vremena?

Policiji se javio tinejdžer koji se bavi genealoškim istraživanjem 2020. godine i ponudio svoju pomoć.  Eric Schubert kojemu je danas 20 godina pomogao je ranije već sa slučajevima u kojima počinitelj nije otkriven kad je naletio na slučaj ubijene curice.  Njegovo istraživanje je znatno pomoglo policiji.

Naime, 2007. godine istražitelji su napravili profil DNA uzorka, pronađenog na tijelu žrtve 1964. godine, koji je pak objavljen 2019. godine u genealoškoj bazi, a Schubert je napravio rodoslovno stablo pri čemu je došao do članova obitelji Jamesa Paula Forte. Neki od članova obitelji dobrovoljno su dali uzorak DNA pa je broj mogućih sumnjivaca pao na njih četiri. Istražitelji su isključili ostalu trojicu, a finalni dokaz bio je DNA uzorak uzet s tijela Jamesa Paula Forte kojeg su ekshumirali.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?